България със зелена, оранжева и червена зона за влизане на чужденци от 1 юли (Обновена)

Русия не е в червената зона въпреки бума на смъртността от Covid там

Сн. БТНЕС

България въвежда от 1 юли нов режим за влизане на чужденци в страната. Държавите ще бъдат разделени в червена, оранжева и зелена в зависимост от развитието на пандемията в тях. Това стана ясно в сряда от изказване на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Той бе на ГКПП "Калотина", ден преди проверката на ваксинационните сертификати да започне да се прави и с четец.

Кацаров обясни, че решение в коя зона ще попадат страните ще се взема на базата на броя на заболелите и процент на положителните тестове в тях. Критерии за оценка на разпространението на COVID-19 са 14-дневна заболяемост, седмична положителност на проведените лабораторни изследвания, ниво на изследване в държавата, идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ "безпокойство". И още липса на достатъчно информация.

"Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично, така че хората да имат предвидимост, да не е както беше досега - министърът издава една заповед и казва от утре тези страни така, пък другите така", уточни още той. Той ще се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз. И на база на Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), а също и от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на "безпокойство".

Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.

Според него по този начин няма да има хаос. Хората, които идват в България, ще могат предварително да се информирани за условията за влизане в страната и най-важното – няма да бъдат изненадани от издадена нова заповед в последния момент.

Какво предвиждат новите правила?

"Хората, които са в зелена зона, влизат с най-облекчения режим, в оранжевата зона са с малко по-строг режим, като дори да имат сертификат на част от хората, на случаен принцип, ще се правят допълнителни тестове. А тези, които са в червената зона, няма да бъдат допускани в страната", обясни Кацаров, цитиран от БГНЕС.

По отношение на проверката на ваксинационните сертификати с четец, здравният министър каза, че това се прави с цел да се облекчи работата на граничните служители и да не се образуват опашки.

"Всички ГКПП имат четци и в момента, но не е инсталиран самият софтуер. До края на деня трябва да бъде инсталиран", обяви той и уточни, че не е необходимо специално обучение, както и че ще бъдат доставени още 150 устройства.

От думите му стана ясно още, че работата на здравния контрол на ГКПП-та ще бъде подпомогнат от доброволци, на които обаче трудът им ще бъде заплатен.

"Засега са 167 души, за всички ГКПП-та, за тези два месеца. Ако не са достатъчни, ще се осигурят още бройки", каза министърът и уточни, че няма да се изисква хората да са с висше образование.

На въпрос дали може да бъде установено, че даден сертификат е фалшив, а човекът, който го представя, не е ваксиниран, министърът каза, че на този етап нямат механизъм, по който да го разберат.

Русия не е в червената зона въпреки бума на смъртността от Covid там

Оказа се, че Русия не е в червената зона и нейни граждани могат да влизат в страната ни въпреку бума на смъртността от Covid там. За последните 24 часа там от вируса починаха 669 души. Междувременно първите руски туристи пристигнаха в Бургас днес. Те посочиха, че са ваксинирани със "Спутник".

В червената зона влизат: Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Бразилия, Република Южна Африка, Република Ботсвана, Обединена република Танзания, Сейшели, Република Намибия, Република Замбия, Тунизийска република, Оман, Малайзия, Монголска народна република Република Колумбия, Република Чили, Източна република Уругвай, Република Аржентина, Федеративна република Бразилия, Република Парагвай, Многонационална държава Боливия, Република Перу, Република Коста Рика, Република Гватемала, Белиз, Република Ел Салвадор, Република Куба и Доминиканска Република.

Нови правила за плащане на първа линия

Д-р Кацаров обяви също така, че работещите на първа линия утре ще си получат допълнителните пари. Той коментира, че не очаква такива забавяния в бъдеще, но обяви, че надзорният съвет на здравната каса е приел нова методика за заплащане на първа линия, която е одобрена с БЛС и БЗС.

"От първи юли има нови правила за заплащане на първа линия. Плащанията на тези дейности се ограничава", заяви той и каза, че вече няма да се плаща на човек, независимо от това каква работа върши и колко болни с COVD-19 е обслужил.

"Плащанията ще бъдат обвързани с това в каква зона се намира страната ни, дали е в зелена, оранжева или червена. Тези плащания, които вървяха досега бяха започнати и планирани когато имахме по 3000, 4000, 5000 нови случая на ден. В момента имаме средно по 30 и под 30 случая дневно за 14-дневната заболеваемост. Рискът за хората на първа линия сега е много по-малък отколкото когато е имало по 4000 средно дневно", обясни Кацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България