България сближи европейската младеж с твърд алкохол и полуголи танцьорки

Участници на Европейския младежки форум изразиха недоволство от начина, по който българското европредседателство е организирало заседанието на Младежката конференция в София през миналата седмица (17-19 април). Те упрекват българските власти в повърхностен подход, организационни проблеми и твърде неподходящо поведение на официалните лица от правителството, пише базираният в Брюксел европейски сайт "Юрактив".

В София млади хора и политици се събраха да дискутират как да подобрят живота на младите европейци. Конференцията в София е най-важното събитие в структурния диалог за младежта в ЕС. Той има за цел да доближи младите до властта и да им даде инструменти за влияние. Конференцията трябва да набележи решения на конкретни проблеми, които после се поставят в дневния ред на Съвета на министрите на ЕС. Именно така младите хора в Европа получават глас в процеса по решаване на проблемите.

"Бъдещето на младите хора в Европа е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС", се казва в сайта на председателството.

Как стоят нещата в действителност?

Президентът на Европейския младежки форум Луис Алварадо обяснява, че случилото се в София е "унищожило труда на няколко генерации младежи и е показало пълно пренебрежение към младите хора изобщо".

"Тази конференция беше учебникарски пример за това какво НЕ Е включването на младите хора в Европа. Европа е пример за целия свят и вдъхновение за останалите за това какво е възможно, когато на младите хора се даде глас - в Европа ние стигнахме до този извод по трудния начин. Конференцията в София обаче подкопа и заплаши целия този процес", разказва Алварадо пред "Юрактив".

"Нямаше нито един младеж и младежки представител в нито един панел от дискусиите на конференцията. Това ли означава да се бориш за овластяване на младите хора?", пита Алварадо. Той допълва, че българското правителство е приело подход, давайки думата предимно на официалните лица. На конференцията е имало толкова много хора от ООН, че е било прекомерно за конференция на ЕС. Официалните представители на други държави от ЕС са били силно разочаровани от начина, по който България е организирала конференцията, разказва Алварадо.

Българското председателство е променило всеки един утвърден процес от предишни младежки конференции, което е създало организационни проблеми.

"Целта на тези конференции е да се достигне до групи от млади хора, които са поставени в неравностойно социално положение. Един от инструментите да се постигне това е да не ги караш да дават пари, за да участват", разказва Алварадо. За първи път в историята на младежките конференции младежите е трябвало да си плащат самолетните билети, за да дойдат в София. На всеки шест месеца ЕС дава определена сума на държавата председател, за да се организира конференцията.

"Защо този път беше различно? Имаше млади хора, които много трудно можеха да си позволят билет. Това е практичен детайл, но показва колко на "сериозно" се взимат младежите", разказва Алварадо.

Пиячка и танцьорки

За сметка на самолетните билети българското председателство е било щедро на пиячка. Алварадо разказва, че е имало безплатен твърд алкохол още на самата конференция, а наблягането на напитките е направило невъзможно за част от участниците да отидат навреме за дебатите на другия ден.

По-шокиращото е било, че на конференцията е имало сесия, посветена на равенството между половете и възможностите за включване на младите жени в политическия процес. Вечерта след тази сесия е имало организирано парти, на което "полуголи" жени са танцували по масите.

"Скандално е, че публични пари на ЕС се харчат по този начин. Това не е ЕС на младите хора, за който се боря", допълва Алварадо. Интересно е било и поведението на еврокомисаря за образованието, културата и младежта Тибор Наврачич (Унгария), който е напуснал конференцията след своята реч, без да изслуша предложенията на младите хора.

"Предполага се, че той трябва да вземе предвид тези препоръки при оформянето на следващата Стратегия за младежта на ЕС", напомня Алварадо.

Министерството на младежта и спорта също излезе с позиция, с която изразява несъгласие с обвиненията. В нея се казва, че Европейският младежки форум е участвал в планирането на конференцията. Допълва се, че диалог е имало, а младежите са можели да задават неограничен брой въпроси. Хората от ООН са били включени, за да има чуваемост на глобално ниво, твърди министерството.

За неформалната част от програмата се казва, че тя не е била задължителна, но е практика и от предишни конференции. Министерството твърди, че обратната връзка за организацията е била "изключително позитивна" от всички страни, излъчили младежки делегати.

В допълнение българският премиер Бойко Борисов е дръпнал реч, в която е посъветвал младежите да не забравят най-важното си природно задължение. В този контекст е дал пример с германски министър, който има 7 деца.

Европейската комисия не е дала отговор на въпросите на "Юрактив" за конференцията.

Вицепредседателят на Българския младежки съвет Райчо Райчев потвърди твърденията на Алварадо за липсата на младежко участие в дискусиите. Той допълни, че е имало дебати без никой да покани младежите да се намесят и да вземат думата. Той също се оплака от проблемите със самолетните билети.

Аплаузи за Борисов

Райчо Райчев дава още интересни подробности: "Изключително важно е да се подчертае, че министерството (не се уточнява кое – бел.прев.) караше доброволци да стават и аплодират българския премиер по време на речта му. Имаше написани предварително въпроси от министерството за гражданския диалог с комисаря".

Министерството на младежта и спорта е изключило Българския младежки съвет от планирането и оценката на младежките събития по време на Председателството.

"Глухи хора бяха включени на събитието, но нямаше инструменти, по които те да бъда включени в дебатите през цялото време. Докато се работеше здраво по резултатите (от конференцията) до 3 сутринта, благодарение на делегатите от Естония и Австрия, представители на министерството бяха на партито на конференцията, което беше в клуб с гоу-гоу танцьорки (полуголи жени, които подгряват тълпата в някои клубове-бел.прев.). Мога да кажа, че министерството има доста интересен начин да промотира равенството между половете", казва Райчев.

Говорителят на Постоянното представителство на България в ЕС Елица Златева коментира, че президентите на българския и европейския младежки форум са участвали в целия процес на конференцията.

"На първия ден от конференция представител на младежта беше включен като говорител заедно с представител на Европейската комисия, Министерството на младежта и спорта и ООН", казва Златева. По въпроса за самолетните билети тя заявява, че няма задължителна процедура, която да бъде следвана. И че председателството ще заплати впоследствие дадените пари за транспорт на делегатите.

Министерството на младежта и спорта също излезе с позиция, с която изразява несъгласие с обвиненията. В нея се казва, че Европейският младежки форум е участвал в планирането на конференцията. Допълва се, че диалог е имало, а младежите са можели да задават неограничен брой въпроси. Хората от ООН са били включени, за да има чуваемост на глобално ниво, твърди министерството.

За неформалната част от програмата се казва, че тя не е била задължителна, но е практика и от предишни конференции. Министерството обяснява, че обратната връзка за организацията е била "изключително позитивна" от всички страни, излъчили младежки делегати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?