България се докосна до магията на Роджър Уотърс

Близо 50 000 души пяха песните от ”Стената”, тя им ”намигна” с ”Оставка”

Сн. бТВ

България се докосна в петък вечер до магията на Пинк Флойд заедно със съоснователя на легендарната група Роджър Уотърс. Той успя да накара публиката си да се почувства специална. Усещането обаче бе особено за хилядите български фенове на Флойд, които дори не смееха да си мечтаят, че могат да видят някой измежду Уотърс и Дейвид Гилмор на родна земя.

Звукът и визията на ”Стената” бяха впечатляващи. Те успяха да направят пълнокръвна легендата, която се носи около концертите на Роджър Уотърс, посветени на този албум.

Музикантът започва да пише ”Стената” през 1977 година, за да изрази чувството си на отчуждение, което изпитва към публиката по време на концертите си с Пинк Флойд. Той композира музиката и пише текстовете, посветен на спомените от своето детство. Уотърс остава без баща, когато е на пет месеца. Ерик Уотърс е убит по време на Втората световна война.

Последвалите политически промени в Европа обаче правят ”Стената” глобален символ, който най-често се свързва с падането на Берлинската стена.

Публиката в София видя съвременната интерпретация на албума. Силно подчертана антивоенна реторика, наситени послания към обикновените хора, представени като жертви на държавната ”машина” (без значение за коя държава става дума) и прекомерното потребление. Това бе шоу, което продължи над два часа и половина и остави без дъх своите зрители.

Роджър Уотърс не остави нещата без лично послание към българите. "Здравейте, добре дошли. Аз съм много щастлив да бъда тук", каза на български Уотърс. Той припомни, че турнето му е посветено на 27-годишния бразилски емигрант Жан Шарл де Менезес, застрелян през 2005 г. от полицията в Лондон по подозрения, че готви терористичен акт. По-късно подозренията са отхвърлени.

"Искам да посветя този концерт на борбата на семейството му за истината и справедливостта. И на всички жертви на държавния тероризъм по целия свят", каза Уотърс.

Най-силното послание към българите обаче бе изписано на дългата 150 метра стена по време на изпълнението на ”Mother”. Уотърс изпя стиха ” Mother should I trust the government?” (Майко, да вярвам ли в правителството?), а на стената се изписа – ”No fucking way” и ”Оставка”. Аудиторията на Роджър Уотърс, очевидно, се оказа добра почва за това послание, защото стадионът аплодира бурно. Това вдъхнови хората за дълго. След края на концерта десетки хиляди души викаха ”Оставка”

Българското присъствие на сцената бе в лицето на 15-те български деца, с които музикантът изпълни ”Another Brick In The Wall (II)”.

Публиката бе омагьосана от музика на Уотърс, но и той бе доволен от своите фенове. Цялата група музиканти бе видимо доволна от начина, по който хората на стадиона възприеха нейното изкуство. ”Искам да ви благодаря за отклика. Повярвайте ми, не навсякъде е така”, каза Уотърс преди да слезе от сцената с обещание, че пак ще се върне в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?