Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България се е провалила с интеграцията на бежанците

Няма ресурси, закони и контрол

8 коментара
Бежанци в Харманли, сн. Моника Гецова

България не е положила достатъчно усилия и ресурси и очаквано се е провалила в интеграцията на бежанците. Тази оценка на редица неправителствени организации бе потвърдена и от Сметната палата, която представи одит за свършеното в периода 2011-2013 година.

Проверката на изпълнението на Националната програма за интеграция на бежанците е засякла лошо законодателство, недостатъчно отделени средства без да се отчита засилването на потока към България, проблеми с настаняването, обучението, включването на пазара на труда и други.

Освен това няма ефективни механизми за координация и контрол на програмата и в крайна сметка целите ѝ не са постигнати. Установена е трайна тенденция на спад в интереса на бежанците, получили статут и желаещи да се включат в програмата.

"Подходът за изпълнение на Националната програма не я прави разпознаваема и привлекателна за бежанците и ги ориентира към самостоятелна интеграция или отказ от интеграция в българското общество. Липсата на ефективно партньорство между всички участници в процеса и на мотивационни механизми за чужденците, търсещи закрила да се приспособят към обществото, не създават условия за пълноценна реализация на получилите международна закрила в страната ни", посочват от Сметната палата.

Държавата в последните месеци обяснява проблемите с интеграцията на бежанците у нас със собственото им нежелание, но според Върховния комисариат на бежанците към ООН към момента липсва истинска програма за интеграция и условия бежанците да се впишат в обществения живот.

Липса на ресурси – непривлекателна програма

Сметната палата констатира видимите и с просто око проблеми с финансирането на политиките за интеграция.

Според одитния орган размерът на финансовата помощ за наемане на жилище и режийни разноски не е актуализиран и това прави програмата непривлекателна и не мотивира бежанците за участие в нея. Част от предвидените финансови помощи за предоставяне на бежанците не са изплащани, друга част са изплащани със закъснение, а трета са изплащани в размери по-ниски от установените на пазара.

Освен това финансово са подпомагани новопризнатите бежанци, включени в програмата, единствено на територията на София-град.

От общо планираните финансови помощи за бежанците за целия тригодишен период на действие на Националната програма в размер на 900 хил. лв., са изплатени помощи за 329 хил. лв. или едва 37 на сто.

"Не е предвиден ръст в размера на финансовите средства в годишните финансови разчети на Националната програма за 2011 г., 2012 г. и 2013 г., въпреки увеличението на бежанския поток към страната. През периода на тригодишното ѝ действие (бел. ред. по програмата) по бюджетите на партньорите не са планирани и не са отчитани средства за изпълнение на Националната програма, с което не са създадени условия за ефективна интеграция", отбелязва Сметната палата.

През 2011 г. е предоставен статут на 192 лица, от тях в Националната програма се включват 83 новопризнати бежанци, което представлява 43 на сто от лицата, получили статут. На по-късен етап отпадат 46 бежанци, което е 55 на сто от включените първоначално в програмата.

Отпадането на бежанците от програмата може да е поради доброволно напускане или изключване след неизпълнение на задължителните условия за участие в нея.

През 2012 г. е предоставен статут на 177 лица, от тях в Националната програма се включват 54 новопризнати бежанци, което представлява 31 на сто от лицата, получили статут. Отпадат 42 бежанци, което е 77 на сто от включените в програмата.

През 2013 г. е предоставен статут на 2462 лица. От тях 119 се включват в Националната програма, което представлява 5 на сто от лицата, имащи право да участват в нея. Отпадат 75 бежанци, което е 63 на сто от включените в програмата.

Проблеми с настаняването, обучението и работата

Сметната палата констатира, че проблемите, свързани с жилищното настаняване на бежанците са дългогодишни и не получават решение и по време на одитирания период 2011-2013 г.

Освен това липсва методика за приемане и записване на деца-бежанци в училище, не са описани трудностите при интеграцията им в училище и така не са създадени условия за предприемане на мерки за тяхното преодоляване. Не e направен и анализ на националното законодателство и предложения за изменения и допълнения в него.

Липсва и координационен механизъм за взаимодействие между органите по закрила на детето, няма и ръководство за назначаване на настойник/попечител.

Въпреки извършените действия в областта на трудовата заетост пък, резултатите са незадоволителни. Реални шансове за подобряване достъпа на бежанците до трудовия пазар са дадени само на целевата група от бежанци, които участвали в конкретен проект.

Бежанците не са включвани и в здравни стратегии за малцинствата в неравностойно положение, в национални програми за здравна профилактика и превенция и скринингови кампании.

Липса на законодателни промени

Сметната палата отчита още, че законодателните ограничения и непълнотата на нормативната уредба не са били отстранени през този период.

Освен това не са регламентирани действащи механизми за наблюдение и контрол върху изпълнението на програмата.

Липсата на договореност на конкретни мерки и действия с голяма част от предвидените партньори пък не създава условия за взаимодействие и сътрудничество за ефективна интеграция на бежанците.

От Сметната палата посочват още, че Държавната агенция за бежанците е отговорен орган за координация и контрол на програмата, но по време на изпълнението ѝ, не са утвърдени правила за изпълнение на тези отговорности. Не са определени и формите на взаимодействие между агенцията и партньорите, за да се осигури изпълнението на дейностите по програмата.

В одитирания период председатели на агенцията са били Никола Казаков и Николай Чирпанлиев. Въпреки критиките към работата на Казаков премиерът Бойко Борисов го възстанови на поста.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Иван Сусанин
  #8

  Всички тези измислени НПО, дето взимат едни пари... И сега се отчитат пред чичото от Вашингтон с такива доклади, написани за 30 сребърника. Нека си го набият: В България няма политически бежанци - съгласно определението на ООН; те са бежанци само в съседните държави. Тука има незаконно пребиваващи икономически имигранти. Така че нека не наливат кал върху родината си за някакви си 30 сребърника.

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #7
 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #6
 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #5
 5. минаваща
  #4

  И още от заключенията на доклада ''Решенията за изпълнение на мерките за интеграция на бежанците не са вземани на национално ниво, поради липса на междуинституционален орган с функции за реализиране на политиката по интеграция.
  Отчитането на изпълнението на Националната програма е формално и не съдържа достоверна и обективна информация. Програмата е отчитана на оперативно ниво, от прекия изпълнител - Интеграционния център, без активното участие на партньорите.
  Не са представяни отделни годишни отчети

 6. Майтапчия
  #3

  Сметната палата да "сметне" колко пари излиза този провал, като тегли чертата до тук. То е ясно, че ще има още разходи!

 7. Jesse Jackson
  #2

  Бежанците нямат никакъв интерес да останат за постоянно в България. Всички те имат за цел Западна Европа. Предлагам да спасим БДЖ, а именно средствата предоставени от ЕС за бежанците да се инвестират в тяхното извозване до заветните градове - Брюксел, Цюрих, Берн, Осло, Лондон, Франкфурт....

 8. boby1945
  #1

  Да си гледа работата Сметната палатка.... Първо, тези дето идват при нас не са БЕЖАНЦИ, от например Арабската пролет 2011 в Сирия и последствията за Ирак и Кюрдистан, а икономически имигранти отиващи в богатите страни на ЕС.... Второ, каквито и да са, те имигрантите трябва да драпат за интегриране, ако останат в България, а не някой да им принася.... Трето, ако нещо трябва да се направи, то е контрол с какво точно се занимават, какви доходи имат и ако нямат да се трудоустроят ..... така че да не "висят" на бюджета.....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.