Заради опасност от спиране на руския транзит през Украйна

България се готви за газова криза през зимата

БЕХ дава на "Булгаргаз" пари за още запаси и се преговаря с Гърция за реверсивни доставки

Снимка: БГНЕС (архив)

Голяма е вероятността да има проблеми с доставките на природен газ и затова вече се вземат мерки за подготовка на страната за подобна криза. Това каза пред журналисти след заседанието на правителството в сряда вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

По думите ѝ кабинетът следи "с притеснение и внимание" ситуацията между Русия и Украйна, които от лятото водят спор по цената на газа, който все още не е решен и с наближаването на зимата нарастват опасенията в цяла Европа за доставките на руски газ през Украйна.

Очаква се газовите въпроси да бъдат решени на тристранна среща между Европейския съюз, Украйна и Русия, но поредното ѝ отлагане засилва страховете за повторение на кризата от януари 2009 г., когато Русия спря доставките през Украйна и две седмици Европа остана на студено. Тогава България бе сред най-потърпевшите страни.

Във вторник е имало среща на свикан от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов кризисен щаб по проблема с газовите доставки. "Предупреждаваме топлофикационните фирми да проведат тестовете за преминаване от природен газ към мазут, проверяват се и количествата на доставките, водят се и разговори с Гърция за допълнителни количества газ през реверсивната връзка", каза Захариева.

По думите ѝ страната се подготвя срещу газова криза по всички линии, но проблем е, че над 85 процента от доставките са от едно и също място. Тя допълни, че се търсят варианти за допълнително запълване на газохранилището в Чирен.

Към 15 септември в единственото ни газохранилище има 454 млн. куб. м. при капацитет от 550 млн. куб. м., сочат данните на оператора "Булгартрансгаз" 96 млн. куб. м е свободният капацитет.

В момента държавният доставчик "Булгаргаз" продължава да нагнетяват запаси в Чирен, но проблемът е, че дружеството не разполага с пари за по-ударно запълване на газохранилището преди октомври. "Булгаргаз" се оказа едно от малкото държавни дружества, което не е спазило изискванията да не държи повече от 25 процента от парите си в една банка. В момента основните му средства са блокирани в затворената "Корпоративна търговска банка", а опитът да получи заем срещу вземанията си от КТБ приключи неуспешно, тъй като нито една банка не се включи в процедурата.

Решено е обаче собственикът на "Булгаргаз" – "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), да отпусне заем на газовото дружество, за да може то да запълни целия капацитет на "Чирен", научи Mediapool от свои източници от БЕХ. Според тях предстои това решение да бъде одобрено от съвета на директорите, но каква ще е отпусната сума не се знае.

Дори обаче и газохранилището да е пълно, неговият капацитет далеч не е достатъчен за нуждите на страната ни през зимата, призна вицепремиерът Захариева. Капацитетът му от 550 млн. куб. м. може да стигне от 60 до 100 дни според потреблението, 70 процента от което се пада на топлофикациите, чиято консумация пък зависи от студа.

Затова и са дадени разпоредби топлофикациите да проверят задължителните си резерви от мазут, който макар и замърсяващ околната среда, при нужда може да се използва за осигуряване на топлоенергията. Големите предприятия, ползващи синьо гориво, също са длъжни да разполагат със запаси от алтернативни горива.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?