България се изравни с Вануату по усещане за корупция

Страната ни качи 4 места в индекса на "Трансперънси интернешънъл", но борбата с проблема е в застой

България се изравни с Вануату по усещане за корупция

България се изкачи с 4 места по показателя "Усещане за корупция" в световната класация на "Трансперънси интернешънъл", показват данните за 2017 г., представени в сряда вечерта, предаде БТА.
Докато в индекса на организацията за 2016 г. страната ни заемаше 75-о място, сега тя се нарежда на 71-во заедно с Южна Африка и Вануату. Въпреки по-добрия резултат обаче, проблемът с корупцията остава системен, а тенденцията е по-скоро на застой. За подобряване на състоянието се препоръчват ефективно работещи институции за борба с корупцията, както и въвеждане на електронно управление.

Както обикновено, България е последна в раздела "ЕС и Западна Европа", а с най-слабо усещане за корупция е Дания. Страната ни има близки резултати с Унгария (66-о място), Румъния и Гърция (59), както и с Хърватия (57).

България все още не успява да навакса темпа на повишаване, който поддържат по-голяма част от държави от Централна и Източна Европа, като например Чехия, Естония, Латвия и Литва.

Системен проблем

Въпреки че в сравнение с предходната година индексът бележи повишение от 2 пункта, е необходимо да се вземе предвид, че стойности под 50 пункта са показател на системен проблем с корупцията, отбелязват от "Трансперънси интернешънъл". Добавят, че положителната промяна в резултата реално не е статистически значима, тъй като подобни движения са наблюдавани и преди това, без да пречупват тенденцията на застой, а и е в границата на статистическата грешка.

Според анализа на организацията все още липсва съществен напредък в борбата с корупцията, а на фона на положителното развитие при значима част от останалите държави от ЕС индексът на страната сериозно изостава.

"Сравнителните резултати от изследването за България подчертават необходимостта от промяна в политиката за противодействие на корупцията, като в тази връзка трябва да бъде проявен ясен ангажимент за ефективно функциониране на институциите, които играят основна роля в тази област, включително и на новия антикорупционен орган", отбелязват от организацията. Според тях трайно подобрение на ситуацията може да има, ако най-накрая в България бъде въведено реално електронно управление, което да подобри взаимодействието между администрацията, гражданите и бизнеса, и ако новият антикорупционен орган работи ефективно. "За да бъде необратим процесът, в дългосрочен план трябва да бъде категорично преодолян проблемът с политическата корупция", смятат от "Трансперънси интернешънъл".

Не е само наш порок

"Въпросът с корупцията, борбата с нея и преодоляването ѝ като порочно явление в съвременното общество - и в българското, но тя не е присъща само за нашата действителност - е приоритет на правителството", коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева от Брюксел. Според нея се работело по проблема, а и наскоро бил приет антикорупционният закон.

"Всеки политик и гражданин би желал резултатите да бъдат по-видими, така че България да се изкачва напред. Предстои много работа по тази тема", коментира Цачева, цитирана от БТА. По нейните думи са предприети конкретни действия, а резултатите се очакват.

От Нова Зеландия до Сомалия

Класацията обхваща общо 180 държави. Според данните в света най-слабо е усещането за корупция в Нова Зеландия, следвана от Дания, Финландия, Норвегия, Швейцария, Сингапур, Швеция, Канада, Люксембург, Холандия, Великобритания и Германия.

Най-зле се представя Сомалия, а преди нея се подреждат Южен Судан, Сирия, Афганистан, Йемен, Судан, Либия, Екваториална Гвинея и Северна Корея.

Тази година показателят на международната организация отбелязва четвърт век от своето съществуване, припомня БТА. Отчита се, че напредъкът в борбата с корупцията по света е бавен, а държавите, където този проблем е най-осезаем, страдат от липса на защита на медиите и неправителствените организации.

Уточнява се и, че усещането за корупция се измерва по впечатленията на деловите среди за дейността на обществените служители. "Трансперънси интернешънъл" пояснява, че досега не съществува обективен показател за измерване на корупцията, затова се налага проучване за "усещането" за мащаба на това явление на скрити незаконни действия.

Като пример за подобни действия са посочени подкупите, отклоняването на обществени средства, използването на обществено имущество за лични цели, прекомерна бюрокрация, причините за назначения в обществената администрация, ефективност на наказателното преследване на корумпираните, законодателство за конфликт на интереси, защита на журналистите, завладяването на държавата от интересите на малки групи, достъпа на гражданското общество до информация.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?