България се надява да разшири износа на фармацевтични продукти за Китай

Съществува потенциал за разширяване на българския износ на фармацевтични и медицински продукти за Китай, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров във вторник по време на бизнес форум за сътрудничеството с азиатската страна в този сектор.

България е поставила във фокуса на външноикономическата си политика разширяването на търговско-индустриалните отношения с Китай като водещ традиционен партньор, посочи Димитров, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. През 2012 г. стокообменът на двете държави е бил 1.8 млрд. щатски долара, което е рекордно ниво в търговията между България и Китай. Ръстът на българския износ за азиатската страна с 88% я нарежда на второ място след Турция сред експортните дестинации извън ЕС.

Димитров смята, че съществуват добри възможности за развиване на съвместни производства в България между българските и китайските компании. Активно ще насърчаваме всички инициативи, които са в интерес на доброто сътрудничество между нашите две страни, заяви той.

В организирания от Българската търговско-промишлена палата и Китайската търговска камара за внос и износ на лекарства и продукти за здравето форум участват 17 китайски компании, производители и търговци на фармацевтични продукти и медицинско оборудване, както и официални лица от Министерството на търговията на Китай, Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай, Китайската търговска камара за внос и износ на лекарства и продукти за здравето, и посолството на Китай в София. От българска страна участие във форума ще вземат над 30 компании.

Споделяне

Още от Бизнес