Министър Николай Младенов:

България се нуждае от най-голямо еврофинансиране, за да преодолее всичките си икономически трудности

България се нуждае от най-голямо еврофинансиране, за да преодолее всичките си икономически трудности

България настоява да не се намаляват субсидиите на българските земеделци и да се запази размера на парите от фондовете за сближаване в ЕС. Това стана ясно от думите на външния министър Николай Младенов по време на обсъждане за многогодишната бюджетна рамка на ЕС 2014 – 2020 година.

"България е страна, която има нужда от най-голямо финансиране, за да може да преодолее всичките икономически трудности, които имаме, както и социалните различия, които са се насложили в нашата страна. Общите кризисни процеси карат страните членки, които са нетни платци към бюджета на ЕС, да настояват за съкращаване на бюджета на ЕС с поне 100 милиарда евро в рамките на следващата финансова рамка. Страната ни в сегашните преговори има една основна задача - да се запази общият размер на бюджета на ЕС - така, както е предложено от Европейската комисия още през 2011 година", каза Николай Младенов.

Младенов очерта три основни предизвикателства пред кабинета. Основното е да се запазят парите, които ЕС отделя за т.нар. кохезионна политика. Чрез нея ЕС подпомага по-бедните и изостанали свои членове. За намаляване на тези средства настояват най-богатите държави в ЕС, върху които пада задачата да ги осигурят. България заедно с още 14 други членки ще брани поне запазването на сегашното равнище на отделяните суми, посочи Младенов.

Друг приоритет е да не се орязват средствата за Общата селскостопанска политика на ЕС. За разлика отпреди обаче ще преговаряме за повече пари за преки плащания на земеделските производители за сметка на сумите за развитие на селските райони. Ако все пак се стигне до съкращение, ще настояваме то да обхване само държавите, които вече получават 100% от директните субсидии за агропроизводители, каза още Николай Младенов.


В преговорите за европейския бюджет правителството иска и повече средства за извеждането от експлоатация на първите 4 блока на АЕЦ "Козлодуй", каза още външният министър, цитиран от БНР.

България е изпратила конкретно предложение за увеличаване на средствата по това перо на 450 милиона евро за периода до 2020 година. Сегашното предложение фактически предвижда 208 милиона евро, така че тука има нужда от допълнително финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?