България се оказа сред пионерите на НАТО в борбата срещу корупцията

България се оказа сред пионерите на НАТО в борбата срещу корупцията

Българското военно министерство изненадващо се оказа сред първите в НАТО, започнали "системна работа за подобряване на борбата с корупцията". В петък сър Стюарт Елдън, представен от МО като ръководител на екипа на НАТО, оценяващ антикорупционните практики в сферата на отбраната, даде висока оценка на усилията на българското ведомство да се справи с тази корупция.

Стюарт Елдън обясни, че България е втората страна, която се е включила в инициативата на НАТО за изграждане на почтеност, стартирала в края на 2007 година. За два дни в България той е успял да се срещне с военния министър, зам.-военния министър, служители на МО, депутати и представители на гражданското общество. На база на тези разговори и въпросник от "стотици страници" за самооценка, попълнен от МО, Елдън отчете съществен напредък в борбата срещу корупцията.

От думите му стана ясно обаче, че тепърва ще изготвя доклад по темата. "Тази материя не е лесна, но всички бяхме впечатлени от ангажираността, важността, която се отдава на темата, и ръководните качества, показани от министъра и другите висши служители по проблема", каза гостът.

Елдън обясни, че не е разглеждал отделни случаи на корупция и отказа да отговори на въпрос дали прякото участие на зам.-военен министър в конкурси за утилизация на боеприпаси е конфликт на интереси при положение, че той също така членува в неправителствена организация, която си партнира с частни фирми. Зам.-министър Валентин Радев бе председател на "Сдружение на специалистите по боеприпаси в България", а сега продължава да е член на организацията.

Помолен пък да коментира признанието на военния министър Аню Ангелов, че "в МО най-много се е крало", Стюарт Елдън оптимистично заяви, че "това се отнася за миналото".

По-рано в петък оценката на НАТО бе резюмирана и лично от военния министър Аню Ангелов. "Най-важното е че ние сме на първа линия от всички министерства по отношение на борбата с корупцията и конфликта на интереси", заяви Ангелов пред Нова телевизия.

Визитата на Стюарт Елдън е част от твърдия антикорупционен курс, поет от министър Ангелов. В рамките на усилията му да пресече тази практика той вече помоли бизнеса да не дава подкупи на служителите му и апелира "да се откажем всички ние от комисионни".

Освен това прие и Кодекс на етичното поведение за служителите на ведомството. В него се посочва, че при всички бизнес контакти служителят трябва да подхожда "предпазливо" и да си задава въпроса дали връзките му могат "да излязат на светло, да бъдат отразени в медиите или да представляват свободнодостъпна информация".

Споделяне

Още по темата

Още от България