България се представи достойно в труден за Съвета за сигурност период

С работата си в Съвета за сигурност на ООН България показа привързаността си към ценностите на свободата и преодоля много трудни моменти, когато нашите международни партньори бяха разделени, като например случаят в Ирак. Това каза министър-председателят Симеон Сакскобургготски в словото си при откриването на конференцията "България в Съвета за сигурност".

В края на 2003 г. приключи двугодишният мандат на България в Съвета за сигурност на ООН, който съвпадна с драматични моменти от историята на света и на организацията след терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2002 г.

Премиерът Сакскобургготски, външният министър Соломон Паси, българският постоянен представител в ООН Стефан Тафров и българското правителство получиха много висока оценка за водената политика в Съвета за сигурност от дипломатите на САЩ, Великобритания, Испания, Китай и Русия, които се изказаха по време на форума. Посланикът на САЩ Джеймс Пардю посочи, че натрупаният от България опит ще бъде полезен по време на настоящото ротационно председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и като бъдещ член на НАТО.

Стабилен и предвидим член на международната общност

Няма съмнение, че двегодишната дейност в този централен и важен орган на единствената универсална организация доказа възможностите на една макар и малка демократична държава да допринесе за укрепването на световния мир и сигурност, каза Сакскобургготски. "Ние затвърдихме доброто си име на стабилен и предвидим член на международната общност на глобално и регионално равнище. Доказахме, че прилагаме на практика европейските и евроатлантическите ценности и принципи на българската външна политика", заяви премиерът.

Опитът ни в Съвета за сигурност ни направи по-съпричастни към проблемите на човечеството и същевременно по-мъдри и по-способни да разрешаваме нашите собствени проблеми, каза още министър-председателят.

Участвахме в интензивни и напрегнати преговори, свързани с критични обстоятелства, неведнъж бяхме изправени пред избор, с важни последици за стратегическите приоритети на нашата външна политика. Особено негативно се отразиха върху така ценното и незаменимо единство на Съвета за сигурност определени различия между основни наши партньори и съюзници от ЕС и НАТО, а и извън тях по въпроса за Ирак, каза премиерът.

Симеон Сакскобургготски отбеляза, че българската делегация в Съвета за сигурност е работила систематично за преодоляването на тези непродуктивни разногласия.

България не е подкрепила нито един отхвърлен проект

По време на дейността на България в Съвета за сигурност са били гласувани близо 140 резолюции - по-голямата част от тях приети единодушно, отбеляза премиерът. В случаите на различия между членовете на Съвета, нашата страна е заемала възможно най-конструктивната позиция - България никога не е подкрепила проект, който след това е бил отхвърлен, а резолюциите, приети с
мнозинство, са били подкрепени и с българския глас, каза премиерът.

Благодарение на активната позиция и действия на България в Съвета за сигурност, ООН може да се върне в Ирак, а генералният секретар Кофи Анан е с развързани ръце за справяне с проблема, заяви посланик Стефан Тафров по време на конференцията.

Според Тафров войната в Ирак е била най-трудният период от 2-годишното ни членство в Съвета за сигурност, а най-щастливият му момент е бил, когато е приветствал залавянето на Саддам Хюсеин. Мисля, че позицията ни беше правилна и сега иракският народ е по-добре без кървавата диктатура на Саддам, добави Тафров.

В приветствието си до конференцията, прочетено от външнополитическия секретар Георги Димитров, президентът Георги Първанов посочи, в България доверието в ООН не бе накърнено и в най-трудните моменти, които организацията преживя в последно време.

Укрепна нашата увереност, че световната организация ще успее в собственото си реформиране, в съхранението на единството на държавите-членки, в утвърждаването на своя авторитет в международните отношения. Така ООН ще изпълни уникалната си мисия в съвременния свят в полза на всички хора, навсякъде по света, заяви още в приветствието си президентът.

България представляваше и Източна Европа

В изказването си посланик Тафров изтъкна, че по време на председателството си в Съвета за сигурност страната ни е била възприемана като представител на Европа и е внасяла особена гледна точка.

Както по въпроса за Ирак, така и по другите проблеми, за нас най-важно е било постигането на единство между членовете на Съвета за сигурност. Това единство беше възможно до един момент и сега в голяма степен е възстановено, е мнението на Стефан Тафров. Той посочи, че най-трудният период е бил в началото на миналата година, когато международната общност и нашите партньори от ЕС и НАТО бяха разделени по въпроса как Ирак изпълнява резолюция 1441. При определянето на позицията ни в тази ситуация надделя историческия опит и разбирането, че България представлява не само себе си, но и другите източноевропейски държави, които имат все още пресни спомени за тоталитарните режими, обясни посланик Тафров решението ни да подкрепим водената от САЩ военна операция за сваляне на Саддам Хюсеин.

Франция, Русия и Китай, които са постоянни членки на Съвета за сигурност с право на вето, бяха против военната операция и затова тя бе осъществена без санкцията на ООН.

Стефан Тафров изтъкна още, че при всички дебати в Съвета за сигурност основна ценност за нас са били правата човека и тяхното спазване.

Развитието на събитията показва, че сме били прави, продължи посланикът ни в ООН, посочвайки, че днес никой не оспорва, че за Ирак и иракчаните е по-добре да живеят без Саддам Хюсеин.

Нашето членство в Съвета за сигурност показа, че страна като България може да има глобални отговорности, освен това то демонстрира нашите ценности и последователно защитавани принципи, каза още Стефан Тафров.

По думите му, като представител на Източна Европа позицията на България винаги е позицията на правителството.

Посланик Тафров посочи в изказването си, че решението България да се кандидатира за непостоянен член на съвета е взето е през 1997 г., при предишното правителство и било следвано като приоритет и от сегашното правителство, което е пример за приемственост в политиката.

Заместник - министърът на външните работи Петко Драганов каза, че България смята да се кандидатира отново за непостоянен член на Съвета за сигурност през 2018 - 2019 г.

Това, което се случва в Ирак, е част от световната война срещу тероризма. Тя се води по целия свят и от нея могат да бъдат засегнати и страни, които нямат контингенти в Ирак, каза по-рано Стафон Тафров в предаването "Блиц" на Би Ти Ви и радио "Свободна Европа".

Ситуацията в Ирак не е добра - терористите, които не желаят Ирак да се модернизира, все още са силни и това създава проблеми пред присъствието на ООН в Ирак, добави Тафров.

ООН е наясно с ролята си, определена в резолюция 1511 на ООН, каза той. По думите му благодарение на българска поправка на тази резолюция генералният секретар на ООН Кофи Анан има висока степен на гъвкавост при решаването на проблема с присъствието на ООН в Ирак. Той може да реши кога и при какви
обстоятелства да изпрати служители на ООН, които да съдействат на иракчаните при организирането на първите демократични избори, обясни Стефан Тафров.

На въпрос дали ООН е в ролята на догонващ при последните военни операции в Косово, Афганистан и Ирак, Тафров отговори, че ООН трябва да се модернизира, както е посочил и Кофи Анан на откриването на сесията на Общото събрание миналата есен.

Според Стефан Тафров, парадоксално ще бъде, ако в глобализиращия се свят международната общност се лиши от такава организация като ООН. Българската визия е много ясна - ООН стои в центъра на институции, които организират международните отношения, допълни той. Германия и Япония трябва да станат постоянни членки на Съвета за сигурност, каза още Тафров.

Премиерът благодари на посланик Тафров

Премиерът Сакскобургготски благодари на българските дипломати за усилията и успешната работа, като отправи специална благодарност към посланика на България в ООН Стефан Тафров. Неговата дипломатичност, усет и заангажираност определено са допринесли за положителните резултати, на които сме свидетели днес, каза Симеон Сакскобургготски. Премиерът каза, че е бил в непрекъснат контакт с него по време на по-тежките моменти.

Конференцията "България в Съвета за сигурност" бе организирана от Фондация "Отворено общество", Дружеството на ООН в България, Института за регионални и международни изследвания, Форума за европейска политика и Центъра за либерални стратегии.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: