България се представи зле с шпионската афера и Бриго Аспарухов

Г-н Хопе, изненадващ ли бе за вас резултатът от изборите за местна власт в България?

Изходът от общинските избори не бе изненадващ, а както се очакваше. Интересно е, че в същия ден в Бранденбург, в бившата ГДР, също се състояха общински избори с почти същата електорална нагласа. Както в България, така и в Бранденбург най-големият дял в електората заеха негласувалите. Явно сред населението цари неохота, нежелание за политически ангажимент.

Явно мнозинството както в Бранденбург, така и в България, не вярва, че управляващите партии могат да се справят с актуалните проблеми.

Какво значение имат изборните резултати за правителството?

Резултатите от общинските избори са много лоши за българското правителство. В София, но и в цялата страна то понесе тежки поражения, дори над 20 процента, което е катастрофално. Останах с впечатлението, че НДСВ не се бе подготвило добре на общинско равнище и че не разполагаше с достатъчно убедителни кандидати. Така че превес имаха социалистите или СДС.

Друга причина за неуспеха на НДСВ са скандали и проблеми, свързани със сегашното правителство. На първо място икономическите проблеми, които все още не са решени, но и прояви на корупция и скандалът около тайните служби. Та помислете си само за назначаването на Бриго Аспарухов, както и други афери.

Но, ако се сравни дейността на сегашното правителство с предишните правителства, то за първи път предприе много енергични усилия да преодолее икономическите и вътрешнополитически проблеми на страната и отбеляза големи успехи в прехода към пазарна икономика. Освен това сега България е сериозен кандидат за членство в НАТО и ЕС и ще бъде приета в тези две организации.

Вие споменахте постигнатите вече успехи от правителството на Симеон Сакскобургготски, но също и скандалите, които станаха известни и на Запад, в Германия и в Америка.

България се представи извънредно зле пред света. От една страна, поради опита Бриго Аспарухов от бившата комунистическа Държавна сигурност да бъде назначен за съветник на министър-председателя. Не разбирам как е възможно Симеон Сакскобургготски да предприеме тази стъпка - дали е имал лоши съветници, които са му дали лоши съвети?

От друга страна, имиджът на България бе подкопан поради актуалната шпионска афера, в която са замесени Германия и България. Естествено, тази афера хвърля отрицателна сянка върху България като кандидат за членство в НАТО, подкопава доверието към страната.

Многократно съм посочвал, че бившите служители от Държавна сигурност и въобще старите структури трябва да бъдат държани настрана от правителството, от сегашното ръководство. Те не бива да взимат активно участие в политиката. Включването на бивши агенти в сегашните структури не може да се обосновава с това, че са експерти. Те са твърде съмнителни експерти, защото са придобили знанията си по време на комунистическия режим.

Български политици обявиха, че този скандал е раздухан от медиите. Смятате ли, че се касае наистина за сериозна афера?

Касае се за много сериозна афера, която може дори да постави под въпрос българската кандидатура за членство в НАТО, ако сега не се пристъпи енергично към мерки спрямо старите структури и бившата ДС.

Недопустимо е една страна-кандидатка за членство в НАТО, да шпионира друга страна, членка на НАТО. И ние от германска страна сме допуснали грешка, иначе не би се стигнало до този скандал. Но аферата, която трябва да се изясни, е много неприятна и за България.

Нека обаче припомним, че в тази проблематика България не е единствената сред източноевропейските кандидати за НАТО. Във всички страни, като се започне от Полша и се стигне до балканските държави, все още стари кадри заемат ключови позиции, а това подкопава базата на доверието със Запада.

* Интервюто на германския експерт за радио "Дойче веле" публикуваме с незначителни съкращения

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?