Правосъдният министър ден след проваления избор на шеф на ВКС:

България се превръща в новия "болен човек" на Европа

ЕК може да раздели България от Румъния заради липса на напредък

Христо Иванов, снимка БГНЕС

"Намираме се в дълбока криза на институционалността и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България се превръща в новия "болен човек" на Европа." Така вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов коментира пред БНР в петък проваления преди ден избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Според него във ВСС е нямало уговорки, защото в крайна сметка е нямало и избор на кандидат. Прякото следствие от поредния провал на ВСС най-вероятно ще бъде разделянето на България от Румъния на европейско ниво заради липсата на напредък в София.

Правосъдният министър Христо Иванов коментира, че това е напълно възможно още след януарския доклад на ЕК, а в Брюксел със сигурност ще има реакции заради проваления избор на председател на Върховния касационен съд. Вече има неофициални информации, че Румъния ще бъде обявена за готова за приемане в Шенген, докато България ще остане извън играта. Това ще бъде голям шамар за властите в София.

Преди ден ВСС не успя да избере председател на ВКС, след като 15 от членовете му гласуваха за Таня Райковска, а други 9 бяха за Павлина Панова. Необходимият брой гласове за успешен избор е 17. Така изборът бе оставен за след парламентарния вот, което засилва съмненията, че ВСС ще политизира решението си. Панова се представи по-добре на изслушването, но мнозинството остана глухо и тя не бе избрана.

"Избор не се прави, ако няма политическа сделка. Това е формулата, която видяхме. Така беше и преди няколко месеца с главния съдебен инспектор. И понеже в момента сме в едно междувластие - няма политическо решение как да бъде изиграна картата с председателя на ВКС, поради което не се състоя и мнозинство. Опитът показва, че ВСС е много чувствителен към ситуацията и надмощията в политическата система", коментира Христо Иванов.

"Докато държавата е в междувластие, а пък съдебната система в междупроцедурие, ако мога така да се изразя, професионалната общност трябва добре да си направи изводите, от това, което се случи. Простото наличие на двама прилични кандидати, които имахме, не е достатъчно. Съдебна власт не се дава. Това, че това е записано в конституцията, не е достатъчно. Някой трябва да я вземе, да я поиска и да я упражнява като независима", допълни правосъдният министър.

Според него големите теми в реформата са съдийската независимост и самоуправление.

"Пропуснаха огромния шанс да формират ясна воля не просто за един от двамата кандидати, а какво искат да се случи със съда. Какво искат от този човек, който ще води съда и цялата съдебна система, защото председателят на ВКС, по право и по морален авторитет, трябва да е лидер, не административен ръководител, а лидер на цялата система от съдилища във ВСС", обясни министърът.

Той допълни, че заради конюнктурата кандидатките не са се осмелиха да говорят за реформи.

"Времето тече страшно бързо за България в момента. Ситуацията около страната ни е страшно сериозна. Съдебната система трябва да осъзнае, че следващият избор трябва да бъде изцяло на територията на темата за съдебната реформа, темата за отстояването на независимостта от председателя на ВКС, темата за лидерството на съдебната система, на съда. Брюксел иска ясна визия накъде ще се развива съдебната ни система", обясни Иванов.

Според него България има много малко време да излъчи няколко ясни сигнала към ЕС, че в София има план, ясна визия и чисто лидерство за съдебна реформа, за да не бъдем отделени от Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от България