България се присъединява към Германия в концепцията за рамкови страни на НАТО

България поиска да се присъедини към водеща нация Германия в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО, съобщи пресцентърът на Министерството на
отбраната /МО/.

 

Концепцията за рамкови страни предлага доброволно групиране на съюзни държави от НАТО, които заедно да създадат обща платформа за поддържане и подобряване на военните способности.

 

Според нея водещите нации, които имат по-широк спектър от военни възможности, предоставят рамка за други съюзници, които са развили по-добре отделни специфични елементи. Целта на концепцията е да подпомогне съюзниците в предоставянето на приоритетни способности, които да са на разположение на НАТО.

 

С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до германския му колега Урсула фон дер Лайен се предлага България да се включи в групата, ръководена от Германия, предлагайки свой принос в области като съвместна подготовка и военни учения, участие в командни и щабни структури за планиране и осъществяване на операции на НАТО, медицински екипи и сухопътни формирования.


Присъединяването на страната ни към инициативата е продиктувано от стремежа за търсене и реализиране на взаимно приемливи подходи и решения за съвместно развитие на способности по Националната програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020", посочват от МО.

 

Писмото на министъра на отбраната Велизар Шаламанов е продължение на вече заявеното на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс желание от президента Росен Плевнелиев страната ни да се присъедини към Германия, уточняват от пресцентъра на МО.

Споделяне

Още от България