България се прости с Йосиф Петров

Поетът и общественик Йосиф Петров почина на 95 години. През 1990 г. , след падането на тоталитарния режим, земеделецът Йосиф Петров стана депутат от СДС в Седмото Велико народно събрание и като доайен го откри на 10 юли 1990 г. Политици от всички цветове с уважение го наричаха бай Йосиф и ценяха острото му слово - като оратор и поет.

През юни 1991 г. той бе избран за председател на Националния комитет за земеделско единство, а от 27 юли 1991 г . е почетен председател на БЗНС - единен.

По време на унгарските събития през 1956 г. Йосиф Петров е отведен в лагера на остров Персин, край Белене, където е до 1959 г. По това време Йосиф Петров е земеделец по убеждение - през 1944 г. възстановява Земеделски младежки съюз във Враца и става околийски и областен председател. На следващата година, на конгреса на опозиционния ЗМС е избран за член на Управителния съвет и за секретар на съвета. Тогава Никола Петков става председател на организацията.

След 1947 г. Петров е изключен от земеделската писателска група, а през годините на концлагера е изключен и от СБП. В края на 1989 г. е възстановено членството му. Бил е главен редактор на в. "Народно земеделско знаме" и директор на в. "Земеделско знаме".

Първата му стихосбирка "Родна земя" излиза през 1939 г., второ издание 1945 г. Автор е на: "Под развети знамена" (1944 г.), "Босилкова китка", (1946 г.), "Оранжева земя" (1947 г.), "Земсови песни" (1947 г. - нотирани от Парашкев Хаджиев, Йосиф Цанков), "Селски и войнишки хуморески", "Вик от каторгата", "Разпилени пъстроцветия", "Смях и жлъч", "Ти ли ме повика, мое родно село". През 1999 г. излиза сборникът "Избрано".

На 13 януари 2000 г. Йосиф Петров бе удостоен с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" - първа степен, а на 29 май 2000 г. бе обявен за почетен гражданин на София.

Стотици се стекоха на опелото в софийски храм "Св. 40 мъченици" в неделя. Сред дошлите да се простят с поета бе и президентът Георги Първанов. Съболезнователни телеграми до близките на поета изпратиха председателят на парламента, външният министър и политици от различни партии.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?