България се разбърза за газовата връзка с Турция

България се разбърза за газовата връзка с Турция

Детайли по проектантските и инвестиционните дейности по строежа на бъдещата междусистемна газова връзка между България и Турция в опит да се ускори изграждането ѝ са обсъдени в петък в Министерството на икономиката по време на второ заседание на работната група от експерти от двете страни за реализацията на коментирания години наред проект.

"Днешната среща е важен елемент от усилията на правителството за диверсификация на газовите доставки на страната“, каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Според съобщението дискутирани са и техническите параметри и възможностите за финансиране.

Изпълнителният директор на държавната "Булгартрансгаз", която трябва да строи българския участък от връзката – Кирил Темелков, обясни, че са обсъждани детайли по предварителните изчисления за параметрите на газовата връзка, като напредъкът по осъществяването на проекта се очакват до края на годината.

Засега идеята е "Булгартрансгаз" да изгради 75-километровия участък на връзката на наша територия от Лозенец зо Малкочлар за 75 млн. евро. При срещата на турския енергиен министър Танер Йълдъз с българския му колега Драгомир Стойнев в София през януари тази година Йълдъз каза, че в момента се прави проучване колко ще струва строежът на тяхното трасе от над 100 км.

По думите на Темелков няма промяна в предварителните параметри на проекта, просто се уточняват, зад а се придвижва работата напред.

"Бизнес моделът на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка между двете страни трябва да се разглежда като двупосочен интерконектор, който да позволява реализирането на газови потоци от България за Турция, както и от Турция за България и региона“, посочи Антон Павлов.

По думите му ускоряването на изграждането на интерконекторите с Гърция и Турция ще осигурят възможност за доставки на природен газ от алтернативни източници. Двете страни така ще мога и да разширят и оползотворят в по-голяма степен възможностите на националните си газови мрежи, допълват от икономическото ведомство.

Следващото заседание на работната група за изграждане на интерконектора Турция – България се предвижда да се проведе в края на месец септември в Турция.

Според зам.-министъра на енергетиката продължава работата и по газовата връзка със Сърбия и с Румъния, чието въвеждане в експлоатация се забавя за пореден път заради отказа на изпълнителя на прокопаването на подводното трасе от проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?