България се рекламира с американски животни и забранен лов на мечки

Брошурата е стара, виновните ще бъдат наказани, обещаха от Министерството на туризма

Министерството на туризма рекламира забранен лов на мечки у нас, който се наказва със затвор до три години. За това алармира на страницата си във фейсбук сдружението за дива природа "Балкани".

Рекламата е отпечатана на брошура на английски език за лов и риболов, финансирана с европейски средства по оперативна програма "Регионално развитие". Тя се е разпространявала безплатно сред посетителите на фестивала "Зелените дни" в София, който завърши тази неделя.

За да е още по-пълен абсурдът, на брошурата са изобразени мечка гризли, която живее в Северна Америка -предимно в Аляска и Канада, както и американски елени и сьомга.

"Възмутени сме от ловеца насочил пушка към мечка, което е абсолютно забранено по българското законодателство, освен в изключителни случаи, когато е застрашен живота на хората. Нещо повече ловците, които убият мечка в природата у нас са заплашени от затвор от 3 години", коментираха от неправителствената организация пред Mediapool.

Често в сайтове на ловните стопанства се среща реклама за отстрел на защитените от закона мечка и на дива котка, като никой не контролира и наказва за тази подвеждаща информация, допълниха от сдружение за дива природа "Балкани".

"Министерство на туризма рекламира лов на мечки и американски елени и риболов на сьомга! Като част от проекта по ОПРР за подкрепа на националния маркетинг на туристическия продукт е издадена брошура на английски Fishing and Hunting (bulgariatravel.org). Още с първите три снимки на животни забелязваме некомпетентност и нарушаване на законите. Толкова ли нямаме снимки на балкански пъстърви и благородни елени, че трябва да използваме американски видове? А какво ще кажете за рекламата на лов на мечки - забранена дейност по закон, която се санкционира с до 3 години затвор. Отстрелът на проблемни мечки не е лов", е написано на фейсбук страницата на организацията.

Брошурата е отпечатана през 2012 г. В момента тече проверка защо продължава да се разпространява, като виновните длъжностни лица ще бъдат наказани, казаха от Министерството на туризма пред Mediapool.

Споделяне
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?