България се рекламира с американски животни и забранен лов на мечки

Брошурата е стара, виновните ще бъдат наказани, обещаха от Министерството на туризма

Министерството на туризма рекламира забранен лов на мечки у нас, който се наказва със затвор до три години. За това алармира на страницата си във фейсбук сдружението за дива природа "Балкани".

Рекламата е отпечатана на брошура на английски език за лов и риболов, финансирана с европейски средства по оперативна програма "Регионално развитие". Тя се е разпространявала безплатно сред посетителите на фестивала "Зелените дни" в София, който завърши тази неделя.

За да е още по-пълен абсурдът, на брошурата са изобразени мечка гризли, която живее в Северна Америка -предимно в Аляска и Канада, както и американски елени и сьомга.

"Възмутени сме от ловеца насочил пушка към мечка, което е абсолютно забранено по българското законодателство, освен в изключителни случаи, когато е застрашен живота на хората. Нещо повече ловците, които убият мечка в природата у нас са заплашени от затвор от 3 години", коментираха от неправителствената организация пред Mediapool.

Често в сайтове на ловните стопанства се среща реклама за отстрел на защитените от закона мечка и на дива котка, като никой не контролира и наказва за тази подвеждаща информация, допълниха от сдружение за дива природа "Балкани".

"Министерство на туризма рекламира лов на мечки и американски елени и риболов на сьомга! Като част от проекта по ОПРР за подкрепа на националния маркетинг на туристическия продукт е издадена брошура на английски Fishing and Hunting (bulgariatravel.org). Още с първите три снимки на животни забелязваме некомпетентност и нарушаване на законите. Толкова ли нямаме снимки на балкански пъстърви и благородни елени, че трябва да използваме американски видове? А какво ще кажете за рекламата на лов на мечки - забранена дейност по закон, която се санкционира с до 3 години затвор. Отстрелът на проблемни мечки не е лов", е написано на фейсбук страницата на организацията.

Брошурата е отпечатана през 2012 г. В момента тече проверка защо продължава да се разпространява, като виновните длъжностни лица ще бъдат наказани, казаха от Министерството на туризма пред Mediapool.

Споделяне

Още от България