България се съгласи да гарантира 75 млн. евро от общия дълг на ЕС

С парите може да се плащат заплати в закъсали държави като Италия и Испания

България се съгласи да гарантира 75 млн. евро от общия дълг на ЕС

Финансовите министри на ЕС одобриха във вторник предложената от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен схема за запазване на заетостта SURE. Целта ѝ е да финансира мерки, подобни на българската схема 60/40 във всички държави членки на ЕС, на първо място - в най-засегнатите от кризата Италия и Испания.

Тъй като в общия бюджет на съюза няма предвидена сума за програмата, ЕК смята да изтегли общ европейски дълг в размер на 100 млрд. евро. Той ще бъде гарантиран с 25 млрд. евро от държавите членки. Гаранциите, издадени от всяка държава членка, ще се определят съобразно дела ѝ в БВП на съюза. Тъй като делът на България е 0.3%, тя би следвало да издаде гаранции на стойност 75 млн. евро. 

Парите, набрани с общия дълг, ще се отпускат като заеми на закъсалите държави. Гаранциите биха се активирали само ако един ден те не могат да си върнат дълговете, което значи, че вероятността България да плаща заплатите на италианци и испанци, засега е само теоретична. 

Според конструкцията на програмата SURE тя няма да се активира, докато всичките 27 държави членки не издадат съответните гаранции. Инструментът ще функционира до 31 декември 2022 г.

България на теория също би могла да поиска заем, за да си финансира правителствената програма за запазване на заетостта 60/40, макар че парите за нея вече са осигурени от бюджета, който отдели 1 млрд. лв.

SURE е една от трите мрежи за защита на стойност 540 милиарда евро, съгласувани в Еврогрупата на 9 април. Лидерите на ЕС одобриха пакета на 23 април и призоваха да влезе в действие до 1 юни.

Споделяне

Още от Бизнес