България се топи със скорост от осем души дневно

Населението на България се топи с осем души на ден - това е най-бързото темпо на изчезване на население в света, заяви проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна пред бТВ в четвъртък.

 

"От 9 милиона души станахме 6.98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва”, добави професорът. България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, допълни доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на СУ.

 

Експертът по демографска статистика проф. Тодор Калоянов от УНСС подчерта, че тенденциите не са нормални, особено заради продължителността на периода, в който се наблюдават. "Това, което се случва, е обективна тенденция, започнала преди 90 години. Известна е теорията за демографския преход, според която сме достигнали четвъртия етап на ниска раждаемост и висока смъртност. Експертите очакваха да се възстанови възпроизводството, но се случи нещо изненадващо”, обясни експертът.

 

Проф. Петър Иванов посочи, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените българският език не е майчин. "Интересно, тези 53 000 деца, родени през тази година, с 16 000 по-малко от предходната година, какъв език имат за майчин - според нашата статистика за около 30 000 това не е българският език”, посочи професорът. Спорен него "подмяната на населението” вече е започнала. "Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че България се циганизира и турцизира”, каза той.

 

Доц. Бърдаров припомни, че в един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв за България, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование. "Ромите имат ниска продължителност на живота и висока смъртност”, предупреди той. "За мен най-страшна е промяната във възрастовата структура - държавата не може да понесе толкова неактивна част от населението”, смята той.

Споделяне

Още от България