Меглена Кунева на програмна пресконференция

България се управлява като делтапланер – накъдето духне вятърът

България се управлява като делтапланер – накъдето духне вятърът

България се управлява като делтапланер - зависи накъде духа вятърът. Това каза във вторник лидерът на партия "Движение България на гражданите" Меглена Кунева на пресконференция, на която взе отношение по всички държавни теми – от земетресението в Перник до тютюнопушенето и изборните правила.

Дори и делтапланеристите трябва да бъдат добре тренирани, а сега не знаем кой е на него, накъде кара, кога ще кацне и дали няма да се разбием, продължи бившият еврокомисар.

Повод за размислите ѝ стана въпрос, свързан със забраната за пушене. "Направен ли е анализ, който да обхваща и сервитьорите, хората, които са потърпевши от новите правила", попита тя и допълни, че няма как да се вземе такова решение без подобни изследвания.

"Няма европейска директива, която да забранява пушенето - правителството трябва да реши, казвайки честно на хората в какво вярва и защо го прави", коментира тя. Според нея както винаги нещата е обръщали зле за най-изпълнителните - тези, които са монтирали вентилационни системи и са изградили две зали за пушачи и непушачи.

Като в реклама на своята партия Кунева заяви, че 2013 г. ще бъде година на гражданите. "За да променим начина, по който се управлява България, партиите трябва да се откажат от квотите си, които са навсякъде - и в съдебната система, и в КС, и в икономиката", каза тя.

Задача на "България на гражданите" е да лекува симптомите на недоверието в икономиката, а най-важна цел на движението е хората да имат работа. Кунева обясни, че българският предприемачески дух е систематично убиван и икономиката се криминализира. Ако този процес продължи, България няма да има икономика, предупреди тя.

Меглена Кунева цитира данни, според които в периода 2009-2011 г. делът на застрашените от бедност у нас е достигнал 49 процента, докато в Гърция той е около 30 процента.Безработицата се е увеличила, а заетостта е намаляла с 8 процента, фалирали са 100 000 малки и средни предприятия, като се очаква през следващата година тяхната съдба да последват 30 000, посочи тя и цитира данни на БСК, че 79 на сто от представителите на бизнеса у нас очакват 2013 г. да е по-тежка от изминаващата година.

От "България на гражданите" коментираха и промените в Изборния кодекс и посочиха, че досега всички опити за осигуряване на служебна победа са се обръщали срещу тези, които ги предлагат.

В парламента виждаме спор, който опира само до квотите, а не до съществени неща, смята Калин Томов - организационен секретар на партията. Формацията настоява за изчистване на изборните списъци от т. нар. мъртви души, за професионална изборна администрация без партийни квоти и електронно гласуване.

Томов призова за намаляване на партийните субсидии и коментира, че е двоен стандарт да има такива средства на партиите на фона на положението на майките, пенсионерите, пострадалите от земетресението. На въпрос за финансирането на тяхната партия, Томов отговори, че финансирането е изцяло по правилата - дарения в рамките на закона и членски внос.

От партията на Кунева обявиха, че ще изпратят писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков и до министрите Лиляна Павлова, Тотю Младенов и Томислав Дончев, в което се задават конкретни въпроси, свързани с преодоляването на последствията от земетресенията в Перник и в близките населени места.

Споделяне

Още от България