България се върна 8 г. назад в борбата с корупцията

България се върна 8 г. назад в борбата с корупцията

През 2008 г. България се е върнала 8 години назад в борбата с корупцията. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), представен в четвъртък. Изследването, заедно с препоръки за повишаването на благосъстоянието в България, е поместено в книгата "България в международните класации".

Във въпросните класации страната ни бележи най-ниски резултати по показателите за борба с корупцията, образование и конкурентноспособност на икономиката.

Корупцията у нас се възприема най-често като злоупотреба с обществена длъжност и вземане на подкуп. От 1998 г., откакто България фигурира в световната класация по този показател, през миналата година страната ни е отбелязала световен прецедент като се е върнала осем години назад в борбата с корупцията. Причините според анализаторите от ИПИ се коренят в липсата на ефективни антикорупционни мерки, законодателството, в разпространението ѝ и сред висшите управленски нива и в организираната престъпност.

Българските ученици са на последно място в ЕС по математика, на предпоследно място по четене и на последните места - с Румъния, по природни науки, посочи икономистът Георги Ангелов, който представи резултатите от изследване на три образователни индекса - PISA - за грамотност на 15-годишни ученици при четене, математика и природни науки, TIMSS - за тенденциите в образованието по математика и природни науки при осмокласници, и PIRLS - оценяващ грамотността при четене на ученици в 4-ти клас. С показаните резултати България бележи четвърти най-голям спад в света, каза Ангелов.

Според индекса за икономическа свобода на фондацията "Херитидж" и на вестник "Уолстрийт джърнъл" България се нарежда на 56-о място в света от общо 183 анализирани страни и на 26-о място в Европа. Изследването на този индекс показва влошаване до края на 90-те години и подобрение след това. Подобрение има при паричната, фискалната и търговската свобода, най-зле остават областите "права на собственост", "корупция" и "големина на правителството", каза Георги Ангелов.

Същият индекс, но разработен от Fraser Institute и Economic Freedom Network, нарежда България на 68-мо място от 141 страни в света.

По индекса "Отворен бюджет" България е на 24-то място, но сред сравнително малко на брой страни и се нарежда наравно с Кения - между Русия и Аржентина, отбеляза Ангелов. Всички изследвани страни от ЕС са по-напред от България. В момента трудно може да се разбере какви активи има правителството и за какво се използват те, отбеляза икономистът.

На базата на прегледа на международните индекси експертите от неправителствените организации са формулирали 70 препоръки, които според тях ще изкачат България на челните позиции в класациите. Прилагайки препоръките, всяко правителство може да е сигурно, че дава възможност на бизнеса да се развива, на гражданите - да имат свободен избор, а на управляващите - да водят благоразумна политика, смятат от ИПИ.

Сред най-важните препоръки са намаляването на осигуровките, увеличаването на капиталовия елемент на пенсионната система, премахването на монопола на НЗОК и на ограниченията пред практикуването на свободни професии, публикуването на редовна и изчерпателна информация за работата на всички административни структури, намаляването на числеността на администрацията и на размера на правителството, влизането в еврозоната, либерализацията на цените, премахването на държавните субсидии, приватизацията на оставащите държавни активи.

Споделяне

Още по темата

Още от България