България се включва в новата мисия на НАТО в Ирак

Каракачанов ще засилва военното сътрудничество със САЩ

България се включва в новата мисия на НАТО в Ирак

България ще се включи в новата обучителна мисия на НАТО в Ирак, съобщи вицепремиерът министър Красимир Каракачанов, който участва в срещата на военните министри от страните членки на пакта в Брюксел.

Той обаче не уточни какви ще са параметрите на българското участие там.

НАТО одобри на заседанието си началото на подготовката за новата мисия, която няма да е бойна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи в четвъртък, че международната коалиция срещу "Ислямска държава" е освободила 98 процента от завладените територии в Сирия и Ирак и 7.5 млн. души са били освободени от джихадистите.

Преди два дни министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис призова за тренировъчната мисия. Тя ще е поредно изпитание за бюджета на страните членки и досега част от тях имаха резерви.

НАТО и сега поддържа подобна мисия. По-малко от 20 души изпълняват подобни задачи към посолството на Великобритания в Багдад и според Вашингтон тази мисия е прекалено малка.

Каракачанов покани Матис да посети България

Каракачанов съобщи в четвъртък, че в рамките на форума се е срещнал с Джеймс Матис и го е поканил да посети България.

"Обсъдихме нивото на сътрудничество във военната област, необходимостта от засилване на това сътрудничество и извеждането му на по-високо ниво като комуникация. Това днес бе първата крачка в тази посока. Запознах Матис с нашите програми за модернизация на въоръжените сили", каза Каракачанов.

България трябва да стартира трите големи модернизационни проекта – покупката на нови изтребители, кораби и бронирани машини, но все още има сериозни съмнения дали правителството има наистина политическа роля за това.

Те се засилват още повече от плановете на Каракачанов да инвестира сериозни средства в ремонт и дори модернизация на старата съветска техника.

България ще отделя все повече средства за отбрана

САЩ периодично призовават съюзниците в НАТО да отделят повече средства за отбрана, което стана и на този форум.

По този повод Каракачанов посочи, че България е сред държавите, които се очаква да изпълнят целта вложенията им в отбранителни способности да достигнат два процента от БВП до 2024 г.

София е поела този ангажимент от години, но досега няма значителен напредък и бюджетът за отбрана се движи около 1.2-1.4%. Почти изцяло той се изразходва за текуща поддръжка и заплати.

"Още на 3 януари българското правителство прие националния план за увеличаване на разходите до два процента от БВП", каза Каракачанов, цитиран от БТА.

"Средствата за отбрана не са само заради поетия ангажимент, а са необходими за модернизация на нашите въоръжени сили. За разлика от много други европейски държави в България има разбиране по тази тема.", допълни той.

Според данни на НАТО Великобритания, Румъния, Гърция, Естония, Литва и Латвия са изпълнили или са близко до целта от 2 процента. Франция и Турция са сред страните, които ще я достигнат бързо.

Като цяло 15 от 28 членки на алианса, като изключим САЩ, имат стратегии за изпълняване на целта от 2 процента, договорена за първи път през 2014 г. като отговор на руската анексия на Крим.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?