България, Северна Македония и Албания обединяват пазарите си на ток

България, Северна Македония и Албания обединяват пазарите си на ток

Електропреносните оператори на България, Северна Македония и Албания подписаха меморандум за интегриране на пазарите си на електроенергия и развитие на съвместната търговия с ток в Югоизточна Европа, съобщиха от държавния "Електроенергиен системен оператор" в петък.

Той, македонският оператор МЕПСО и албанският ОСТ са се разбрали да обединят пазарите на електроенергия за следващия ден – та-нар. ден напред, в трите държави, за да могат по-лесно да се интегрират към единния европейски пазар на ток.

Очакванията са инициативата да доведе до по-добри възможности за пазарните участници и повишаване на сигурността на доставките в региона.

Плановете са обединението в пазарния сегмент "ден напред“ на общите граници между трите страни да бъде съпътствано от имплицитно разпределение на междусистемни преносни способности в съответствие с европейския целеви модел, посочват от ЕСО.

Трите електропреносни оператора също така смятат да създадат Регионален център за сигурност в страна член на ЕС от Югоизточна Европа, но не се посочва къде.

Споделяне

Още от Бизнес