България шампион по брой на прокурори и съдии, но с неефективно правораздаване

България е първа в Европа по брой на прокурори на глава от населението и на едно от челните места по брой на районни съдилища. Българските съдии работят по 1600 часа годишно. Съдебната система не е ефективна. В страната има драстични разлики в цената на правораздаването в отделните съдилища. Това са част от констатациите, обявени в четвъртък по време на семинар на Висшия съдебен съвет (ВСС), посветен на натовареността на магистратурата.

Правосъдието е най-скъпо във военните съдилища и най-евтино в районните съдилища, стана ясно от данните, изненеси от Иван Колев от ВСС. Делата в районните съдилища струват на бюджета от 83 до1515 лева, а в административните - от 181 до 1515 лева. Аритметиката е направена по простия принцип – разходи за съдилище и брой дела. Едно дело във районния съд във Варна струва 83 лева, в София 87 лева, а в Малко Търново 1237 лева. Най-скъпите съдебни процеси се провеждат във военния съд в Плевен. Там делото се оценява на 3552 лева, докато съдът "под пагон" в София правораздава срещу 1328 лева на процес.

Иван Колев, който е шеф на бюджетната комисия във ВСС, обяви още, че тази година магистратите няма да получат допълнително материално стимулиране. Миналата година ВСС гласува 13-та заплата да заетите в системата, но финансовият министър Симеон Дянков отказа да даде парите. Това доведе до скандал, който обаче завърши с получаването на "коледните" добавки.

Фактът, че правосъдната система е неефективна, бе признат от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, който е номиниран за нов омбудсман на страната. Той посочи, че в България са разкрити много ненужни съдилища, а за пример даде тези в Царево и Гълъбово. Пенчев не пропусна да отбележи и опита за създаване на съдилище в Приморско, където магистрати се сдобиха евтино с имоти на първа линия като "крайно нуждаещи".

В контекста на темата за натовареността на съдилищата, Пенчев изнесе стряскащ факт. В Костинброд например има 7 прокурори, които за една година са написали 11 обвинителни акта. Съдиите в градчето до София са петима. Подобно е положението и в Своге.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груево обаче защити съдиите от малките населени места, които месечно разглеждат по 8-9 дела, докато на колегите им София се падат по около 90 дела.

Ако завиждате на тези, които имат 8-9 дела, защо не отидете при тях, запита той колегите си. Там един съдия гледа граждански, бракоразводни, облигационни дела, а в София от 90 дела, 50 са заповедни, посочи Лазар Груев. Той защити тезата, че хората в малките населени места имат нужда както от здравеопазване, така и от достъп по правосъдие.

Споделяне

Още по темата

Още от България