Марин Райков:

България ще даде зелена светлина на Македония, когато започне да показва добросъседско отношение

Първата стъпка е да забравим идеологиите на титовизма и сталинизма

Сн. БГНЕС

България ще даде зелена светлина на Македония за приемане в Европейския съюз, когато тя започне да показва добросъседско отношение, заяви премиерът Марин Райков.

”Много ясни са становищата на нашите европейски партньори. Първото, което следва да бъде направено, е да започне изграждането на едни добросъседски отношения около нея, т.е. да не се генерира самоцелно напрежение в комуникацията с всички съседи особено с тези, които са страни членки на ЕС. Същевременно да не се отстоява една идеология на отрицание на идентитета  на собствения народ, който е и нашият идентитет. ”, заяви Райков, който в събота посети Неделино.

Той каза още, че двете страни споделят обща история, имат много близки езикови традиции и хората не трябва да бъдат изкуствено отделени.

”Границата между нас трябва да бъде снижена практически до нула, тъй като ние имаме общо бъдеще в ЕС и това общо бъдеще предполага първата стъпка, която да направим е да забравим идеологиите на титовизма, на сталинизма и т.н”, каза Райков.

По-рано тази седмица македонският външен министър Никола Попоски официално отклони искането на България да бъде подписан договор за добросъседство между двете държави.

Малко по-рано пък Европейската комисия посочи в пролетния доклад за Македония, че реформите в страната продължават, въпреки политическото напрежение. Според ЕК се наблюдава напредък по почти всички поставени цели. Отношенията със съседите се запазиха добри, бяха предприети стъпки в двустранните отношения с България и с Гърция, пише в доклада.

След като в първите три години от мандата си правителството на Бойко Борисов поддържаше евроинтеграцията на Македония, в решителния за нея момент отказа подкрепа за начало на преговорите за членство в ЕС. Официално на Македония бяха поставени три условия: подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания. Идеята на България е договорът за добросъседство да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?