България ще дава многократни тримесечни визи на турските туристи

Ще бъдат облекчени процедурите по издаване на визи за турски туристи за зимния сезон

България ще облекчи процедурите по издаване на визи за турски туристи за зимния сезон, като българските консулства вече са получили указания да издават двукратни и многократни тримесечни визи, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката.

Мярката важи за периода на зимния сезон и е по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова.

По предварителни данни се очаква ръст на зимния туристически сезон у нас с около 4-5 на сто, като прогнозата е най-много туристи от съседни страни да има от Турция (ръст от 10 на сто), Сърбия и Гърция (ръст от 5 процента), от Република Македония и Румъния, съобщила министър Ангелкова на среща с бранша, на която са били обсъдени предстоящите маркетингови инициативи за промотиране на България като туристическа дестинация през следващата година.

На срещата са били представени и основните дейности, на които страната ни ще заложи - водещите борси и изложения с наше участие, интегрирани комуникационни кампании на целеви и стратегически пазари, бизнес форуми у нас и в чужбина, допълнителни активности, които ще бъдат организирани в рамките на съпътстващи събития като българската изложба в Лувъра, Световната ски купа в Банско през февруари-март, инициативи, свързани с избора на София за европейска столица на спорта.

От своя страна бизнесът е поискал анализ на конкурентите предимства на България, тъй като това ще позволи ясна и адекватна рекламна стратегия.

Браншът е настоял и за прозрачност на изразходваните средства за реклама на страната ни и отчет на ефективността на бъдещите дейности.

Николина Ангелкова е поканила представителите на бранша до средата на следващата седмицата да дадат конкретни предложения за допълнение на обсъжданите маркетингови активности, за да може проектът за национална реклама на България през 2015 г. да бъде представен на Националния съвет по туризъм.

Тя е уверила представителите на туристическия сектор, че ще продължи да работи с тях в тясно сътрудничество, и е предложила на бизнеса да излъчи представители, с които да започне активна работа по подготовка на предстоящите промени в нормативните документи.

Споделяне

Още от България