България ще домакинства регионалната инициатива "Три морета"

Радев прие посланика на САЩ Херо Мустафа и водената от заместник-помощник държавния секретар Матю Бойс делегация, сн. Президентство

Страната ни ще бъде домакин на Шестата среща на върха на регионалната инициатива "Три морета", която обединява 12 държави от ЕС между Адриатическо, Балтийско и Черно море, и е подкрепяна активно от Съединените американски щати. Това съобщиха от президенството след среща в сряда на държавния глава Румен Радев с посланика на САЩ Херо Мустафа и с американската делегация, която е на посещение у нас, водена от Матю Бойс – заместник-помощник държавния секретар на САЩ.

Радев отправи покана за участие във форума към президента на САЩ по време на срещата на върха на НАТО в Лондон.
 
Инициативата „Три морета“ е създадена през 2015 г. и цели да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти. На срещите на върха страната ни е представлявана от българския президент, по чиято идея и след консултации с останалите страни участници България ще бъде домакин на форума на високо равнище през следващата година

По време на сегашната среща с представителите на САЩ българският президент е отбелязал, че България високо цени подкрепата на Вашингтон в усилията на страната ни в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на закона. Ефективни резултати в тази насока ще се постигнат само с безкомпромисен подход в духа на демократичните ценности, заявил още Радев, цитиран от прессекретариата си.

В разговора е бил обсъден целият спектър от въпроси от взаимен интерес, влизащи в обхвата на Стратегическия диалог между България и САЩ – сигурност, икономика, енергетика и образование.

Радев подчертал, че за засилване на Стратегическия диалог между двете държави е необходимо поставянето на ясни насоки и мерки за сътрудничеството в области от взаимен интерес. Президентът призовал за конкретни срокове и мерки при изпълнение на поръчката за нови самолети за Военновъздушните ни сили, включително за изясняване на необходимите допълнителни средства за придобиване на пълноценни оперативни способности.

"Засилването на индустриалното сътрудничество трябва да е важен елемент от програмата за модернизация на въоръжените ни сили по съвместни проекти със САЩ", казал президентът.

Според него, за да се преодолее технологическата и икономическа пропаст между страните от НАТО, е необходимо да се развиват съвместно високи технологии и да се работи по общи проекти за произвеждане на военно оборудване.

"Трябва да се преодолее линията на разделение на държавите съюзници на производители и на купувачи на военно оборудване. Следва да се положат усилия за научно-техническо сътрудничество и трансфер на високи технологии“, заявил Румен Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България