България ще емитира още 200 млн. лева дълг заради F-16

Бюджетният дефицит може да надмине 2%

Владислав Горанов, сн. БГНЕС, архив

Правителството ще емитира още 200 милиона лева нов дълг под формата на 20-годишни облигации, за да осигури средства за покупката на изтребителите F-16. Това е втората емисия дълг на вътрешния пазар от началото на годината, след като през юни беше пусната емисия за 300 млн. лева.

Освен това в петък финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че бюджетният дефицит ще се увеличи четири пъти в сравнение с планирания и може да надмине 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

Очаква се в понеделник правителството да разгледа на извънредно заседание актуализация на бюджета заради сделката със САЩ за осем F-16 Block 70, която се очаква да излезе около 1.2 млрд. долара.

Парите трябва да бъдат изплатени наведнъж, а не са разчетени в бюджета за тази година.

"Планираме в понеделник, на извънредно заседание на МС, да разгледаме сключените договори за самолетите F-16, да ги предложим на НС за ратификация и успоредно с това да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г., за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране на този проект“, уточни Горанов в интервю за радио "Фокус".

Министърът допълни, че с тази актуализация се очаква дефицитът да бъде около 2 % или с малко повече, но това е под прага от 3 % по Маастрихтските критерии.

По закон тази година бюджетът бе планиран на касов дефицит от 0.5% от БВП или 600 млн. лв. 

Горанов коментира, че фискалният резерв е на достатъчно добри равнища, така че ще можем да си позволим да финансираме накуп сделката.  Още повече, че според него има добри перспективи пред нашата икономика и бюджетът позволява това да се случи през 2019 г.

"Понеже това е първата сделка между нашите две страни, на този етап ще трябва тази сделка да се финансира накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията на въоръжение на САЩ, мисля, че ще можем да договаряме и по-гъвкави схеми за плащане“, коментира Горанов.

България планира да купи още 8 изтребители, но не се знае кога може да се случи това. Кабинетът обаче очаква те да излязат по-евтино и да се платят на вноски.

Горанов каза, че в Закона за бюджета е разчетен 1 млрд. дълг вътрешни емисии, но не трябва да се търси пряка връзка между сделката и този размер на дълга, защото тези средства ще служат през годината за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежни плащания.

Горанов припомни, че страната ни работи и по още два армейски проекта – за придобиването на нови бронирани машини и патрулни кораби.

Общата им цена е около 2 млрд. лева и кабинетът планира да ги разплати разсрочено. И двата проекта се бавят сериозно и има индикации, че може да бъдат отложени във времето. 

Следващата седмица сделката за F-16 ще влезе в парламента, като амбицията на управляващите е тя да бъде ратифицирана до края на месеца. 

Очаква се договорът да бъде подкрепен от депутатите на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Както и остра съпротива от депутатите на БСП, които по принцип подкрепят модернизацията на армията, но имат резерви към избора на САЩ и "Локхийд Мартин".

Изтребителите трябва да бъдат доставени до 2023 година. Първоначалните български изисквания бяха първите машини да пристигнат до две години след сключването на договора, но това няма да се случи.

Освен това, за да стане цената приемлива, правителството оряза значително въоръжението и резервните части, които ще бъдат купени с изтребителите.

Така част от разходите по сделката ще бъдат изтеглени в следващите години. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес