България ще гради енергийна дипломация

България ще гради енергийна дипломация

България ще стартира изработването на концепция за енергийна дипломация и на програма, по която да се обучават специалисти, които да се занимават със създаването на интегрирани енергийни пазари в Европа. Това заяви в понеделник по време на конференция "Енергийна дипломация и интегрирана европейска политика за енергетика и климатични промени" външният министър Румяна Желева, която е номинирана за български еврокомисар. Един от ресорите, за които страната ни ще претендира е енергетиката.

Осъзнали сме необходимостта от формиране на българска енергийна дипломация, която да бъде европейска по дух и политическо съдържание, каза Желева. По думите ѝ България има нужда от енергийни специалисти във всички ведомства и институции, които да имат сравнима по обем и качество експертиза. Страната ни трябва да може да генерира подходи и политики със стратегически замисъл за ЕС, допълни тя.

Според нея България може да черпи опита на Швеция и Холандия в енергийната дипломация.

На конференцията бяха засегнати също така енергийните проекти на страната ни, опасността от нова газова криза и алтернативите за диверсификация на енергийните доставки.

Желева посочи, че ядрената енергетика е подходяща мярка за борба с климатичните промени и намаляване на вредните емисии. По проекта "Белене" има едно положително нещо до момента и то е, че имаме разрешение да изграждаме атомна централа, което не е никак за пренебрегване, каза външният министър. Тя отново изрази подкрепата на ГЕРБ за газопровода “Набуко“ и посочи, че опасност за газовите доставки винаги има, тъй като страната ни е изцяло зависима от руския газ и транзита през Украйна.

Прогнозата е за топла зима, но трябва да сме внимателни, да си спомняме за миналата зима и това да ни служи като отправна точка за бързо реализиране на нови енергийни проекти и изграждането на междусистемните връзки с Гърция и Румъния, чието финансиране от ЕК “се придвижва добре“.

Има нови импулси по преговорите за изграждане на нефтопровода "Бургас - Александруполис", каза още Желева. Стана ясно, че новото гръцко правителство има същите опасения по отношение на екологията и на това, че трябва да се използват такива технологии, които да дадат гаранции за опазване на екологията и развитието на туризма, посочи тя.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?