България ще има още един евродепутат

България ще може да прати още един депутат в Европейския парламент, след като ЕП прие решение да има общо 754 евродепутати, увеличавайки броя им с 18.

Решението ще влезе в сила щом бъде одобрено от държавните и правителствени ръководители от ЕС, които ще трябва да се споразумеят за метода на избиране на нови депутати, съобщи пресцентърът на Европейската народна партия.

Увеличаването на броя на евродепутатите се дължи на това, че предишните избори за ЕП се произведоха, докато беше в сила Договорът от Ница, съгласно който евродепутатите са 736. Сега действащият в ЕС договор е Лисабонският, в който е предвидено да има 751 евродепутати.

Тъй като по закон не може да се съкращава мандатът на европейски депутат, включването на 18-те нови евродепутати ще увеличи общия им брой до 754 души, или с трима повече от предвиденото в Договора от Лисабон.

Дванадесет страни от ЕС ще изпратят нови евродепутати. Испания получава 4 нови места в ЕП, Австрия, Франция и Швеция по две, а България, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Словения, и Великобритания - по едно. Германия губи три депутатски места, но това ще влезе в сила едва след следващите избори за Европарламент през 2014 г.

"Смятам, че това е проява на отговорност и справедливост и ЕП направи усилие да е прагматичен. Сега Европейският съвет има зелена светлина да вземе решение през юни. Няма да искаме конвенция преди това, защото тук става въпрос за преходна и извънредна мярка, която в никакъв случай не е прецедент за бъдеща ситуация", заяви евродепутатът Иниго Мендес де Виго, цитиран в съобщението за медиите.

В решението на Европарламента ясно се казва, че всичките 18 нови евродепутати трябва да започнат работа "по едно и също време, за да не се наруши балансът на националности в парламента". Затова в документа се отправя призив към страните членки "да завършат избирателните си процедури по прагматичен начин възможно най-скоро".

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?