България ще има телефон "кибер 112“ за атаки в нета

България ще има телефон "кибер 112“ за атаки в нета
България планира да създаде киберразузнаване и аналог на спешния тел. 112, на който ще се подават сигнали за престъпления в мрежата. Това е предвидено в стратегията "Кибер устойчива България 2020”, която вече е публикувана за обществено обсъждане и ще бъде разгледана на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) към президента тази седмица. 
 
Стратегията предвижда да бъде формиран Съвет за кибер устойчивост начело с министрите на вътрешните работи и отбраната. Премиерът пък ще назначава  национален координатор по киберсигурността.
 
На оперативно ниво ще работят Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност (НКОМКС) и Национален кибер ситуационен център, които ще наблюдават кибер пространството и ще координират противодействието, ако бъдат установени заплахи. Ще има готовност за сформиране на специализирани комбинирани екипи за реакция.
 
Министерството на отбраната има за задача да създаде специализиран "кибер резерв“ от хората, които се водят на военен отчет.
 
В стратегията се отбелязва, че е възможен ръст на киберпрестъпленията към България заради членството на страната в ЕС и НАТО.
 
"Макар и малка и приемана за сравнително неатрактивна като самостоятелна цел, поради пълната си интеграция и свързаност в редица партньорски мрежи на ЕС, НАТО, финансови и търговски мрежи, различни дигитални бизнес вериги, има реална възможност България да бъде набелязана като вход или елемент от кибер атаки към тези мрежи", се посочва в стратегията.
 
Миналата година невиждана в България кибератака блокира за часове сайтовете на четири от най-важните български държавни институции точно в деня на първия изборен тур на местните избори. 
Споделяне

Още по темата

Още от България