България ще иска 139 млн. евро от ЕС за наводненията

Водоснабдяването в Мизия е възстановено, токът ще е с прекъсвания

Сн. БГНЕС

България ще поиска 139 млн. евро помощ от фонд "Европейска солидарност" заради опустошителните наводнения в Североизточна и Северозападна България, съобщи вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова в петък.

 

Това е сумата по предварителни разчети. Окончателно документът, т. нар. апликациона форма, ще бъде изпратен на Европейската комисия следващата седмица, уточни Цанова.

 

Наводненията във Варна и Добрич и във Врачанско и Мизия взеха човешки жертви, а десетки къщи бяха разрушени.

 

В момента тече отпускането на помощи на пострадалите семейства от държавата.

 

Служебният премиер Георги Близнашки призова за национална солидарност и подпомагане на бедстващите чрез Българския червен кръст.

 

Служебните министри пък решиха да отделят по 300 лв. от първата си заплата в помощ на пострадалите.

 

Нормализира се обстановката в Мизия

 

Продължава възстановяването на нанесените щети по инфраструктурата в тежко пострадалия от наводненията град Мизия, където живеят 3200 души. Водоснабдяването в града е възстановено от петък, а подаването на ток ще бъде с прекъсвания, докато напълно не бъде отводнен градът.

 

Водата, която отново потече от чешмите в Мизия, става само за миене на улиците и не трябва да се използва за пиене, готвене, битови нужди и поене на домашните животни, предупредиха от общината. Не трябва да се черпи и вода от местни водоизточници - кладенци и извори.

 

Хората в Мизия имат нужда от ботуши, гумени ръкавици и найлонови чували, които вече имат достъп до имотите си, и са започнали да ги почистват.

 

В бедстващия град все още има улици и къщи, където водата е над 1 метър. Хората не могат да стигнат до тях, за да започнат разчистването. Изпомпването на водата продължава.

 

Психолози ще работят с жителите на Мизия

 

Психолози от Военно-медицинска академия ще работят с жителите на Мизия, съобщи министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Той пристигна в града, заедно с главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

 

Ненков се ангажира държавата да предостави помощ за бедстващото население. Здравният министър е разпоредил в рамките на днешния ден на жителите на Мизия да бъдат доставени ръкавици, маски и дезинфектанти.

 

Здравният министър призова хората да не консумират дори и консервите си, ако те са се намирали в наводнени къщи.

Споделяне

Още по темата

Още от България