България ще иска евронаблюдатели в делото за детето на Митрова

България ще иска евронаблюдатели в делото за детето на Митрова

България ще поиска представители на шведското председателство на Европейския съюз да присъстват на следващия съдебен процес срещу Спаска Митрова в Македония, който ще е за правата над детето ѝ. Това съобщи в неделя пред журналисти министърът на външните работи Румяна Желева след срещата си с предсрочно освободената от затвора българка.

Спаска Митрова бе пусната заради добро поведение от затвора "Идризово" в Скопие в четвъртък сутринта, 20 дни преди изтичането на тримесечната ѝ ефективна присъда, защото не осигурила на бившия си съпруг достъп до шестмесечната им дъщеря. С нея вече се срещна премиерът Бойко Борисов.

Митрова бе настанена в резиденция “Бояна“. В петък тя каза, че не знае къде е дъщеря ѝ и в какво състояние е детето. Българката съобщи и за физически тормоз над нея в затвора.

Българската държава, чрез посланика ни в Македония, ще направи всичко възможно за осигуряването на максимална прозрачност на делото за правата върху детето, каза Желева. В отговор на въпрос за евентуален тормоз над Митрова в затвора, министър Желева каза, че тепърва предстои запознаване с фактите и обстоятелствата.

За нас случаят е хуманитарен, важното е майката и детето да бъдат заедно, каза още външният министър.

Ден по-рано стана ясно, че интересите на Митрова в спора с бившия ѝ мъж по родителските права ще бъдат представлявани от бившия министър на вътрешните работи на Македония Любомир Михайловски.

На въпрос дали случаят "Митрова" ще накара страната ни да преосмисли позицията си за еврочленството на Македония, Желева каза, че е приоритетно България да подкрепи европейската перспектива за държавите в региона. Чрез нея ще бъде осигурена и реформата в законодателството и съдебната система в тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България