България ще иска финансова помощ от ЕС за интеграция на бежанците

Чирапнлиев: Комисариатът за бежанците може да твърди, че сме космонавти

България ще иска финансова помощ от ЕС за интеграция на бежанците

Страната ни ще поиска  финансова помощ от Европейския съюз за интеграция на бежанците, получили статут у нас. В момента се изготвя стратегия за интеграция, но все още не е уточнено колко души ще бъдат включени в нея, защото част от хората, получили статут напускат страната.

Това стана ясно на пресконференция на Държавната агенция за бежанците в събота, на която беше отчетено свършеното от институциятa по годишната програма на Европейския бежански фонд. Според данните ДАБ е успяла да усвои над 98% от предоставените им над 13 млн. лв. (11 млн. от фонда, а над два милиона са национално финансиране).

Не е изчислено още колко ще са средствата, които ще са необходими. 

Според председателя на агенцията Николай Чирпанлиев около 25 % от хората, които получават статут, заявяват желание да останат в България. В момента на практика няма действащ интеграционен план и след като чужденците, търсещи закрила, получат статут, те реално остават без никаква институционална подкрепа. Това ясно пролича покрай случая в Розово.

Очаква се стратегията за интеграция да бъде вкарана в Министерски съвет след изборите. Все още обаче не е уточнено и кой ще е органът, който ще изпълнява документа. От Държавната агенция за бежанците заявиха, че няма да са те.

Последната приета стратегия  е за периода 2011 - 2013 година. Една от първите точки в нея е, че се създават условия за ефективна интеграция на новопризнатите бежанци за период до една година след предоставянето на статут: всеки чужденец в Република България, получил статут на бежанец или хуманитарен статут.

За целта се прилага "пакет от мерки за интеграция на новопризнати бежанци", който включва: еднократна помощ за издаване на лична карта; финансова помощ за жилищно настаняване и битови разходи;социално подпомагане; здравно осигуряване; обучение по български език; социална и културна ориентация; професионална квалификация и преквалификация;

В предишния план е записано, че основна роля за изпълнението му има Държавната агенция за бежанците.

Чирпанлиев отново заяви, че в доклада на „Human rights watch” има " неверни констатации, лъжи и една извършена измама". По думите му там са представени проблеми, които са съществували през октомври и ноември и не може да разбере защо са изложени сега - почти половин година по-късно.

На въпрос как ще коментира, че някои от констатациите на неправителствената организация съвпадат с впечатленията на директора на Върховния комисариат за бежанците към ООН за Европа Венсан Кощел, Чирпанлиев отговаря, цитиран от „Дневник“: „Този човек го познавам много добре. Срещал съм се с него през няколкото пъти, в които е идвал в България. И ви казвам още веднъж, господин Коштел разгледа всички наши центрове и това, че през октомври и ноември имахме проблеми - това не го отричаме. Не е имало проблеми след 22 ноември с отоплението в нашите центрове. Ама той може да си твърди, че ние сме космонавти, нали?

Споделяне

Още от България