България ще иска още средства по САПАРД

Министерството на земеделието и горите на България ще настоява за отпускане на допълнителни средства по предприсъединителната програма САПАРД. Това съобщи в петък министър Мехмед Дикме при откриването в Берлин на българския щанд на Международното изложение за селско стопанство, хранителна промишленост и градинарство "Зелена седмица 2005".

От края на 2004 г. министерството не приема проекти по САПАРД за преработвателна промишленост, тъй като парите в определения бюджет за тях са свършили. По други мерки парите са на изчерпване, а за трети кандидатите са малко. Това наложи през декември да се извърши преразпределяне на бюджетите по конкретните мерки на САПАРД, така че да се финансират поне одобрените и развонстойни проекти, но надхвърлящи бюджета.

Земеделският министър е обсъдил проблема с недостига на финансирането по САПАРД на снощната среща с новия еврокомисар по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел. Страната ни ще изпрати доклад, придружен с подробен анализ за изразходване на средствата по програмата до Европейската комисия, уточни Дикме.

България участва за 16-ти път в престижното международно изложение "Зелена седмица", което тази година се провежда от 21 януари до 30 януари. На откриването на щанда присъстваха Мехмед Дикме, посланикът на България в Германия Меглена Плугчиева и германският министър на защитата на потребителите, прехраната и селското стопанство г-жа Ренате Кюнаст.

Бели и червени вина, бира, сирена и кашкавали, хлебни изделия, мед, колбаси, зеленчукови и плодови консерви, билки, подправки, както и различни продукти на основата на розовото масло на общо 11 български фирми са показани на българския щанд.

Всяка година изложението се посещава от близо половин милион гости от Германия и чужбина, сред които и потенциални бизнес партньори от различните браншове на аграрния сектор. Над 50 страни участват в "Зелена седмица". Изложението традиционно се посещава и от около 4 хиляди журналисти от цял свят.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?