България ще иска от ЕК и компенсации за косвените щети от ембаргото срещу Русия

Щетите за България от ембаргото на Русия върху някои селскостопански стоки ще са между 5 и 10 млн. евро, съобщи служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев.

 

"По-сериозни са потенциалните щети, които биха настъпили. Тези косвени щети са свързани със земеделската продукция от целия европейски съюз, която няма да бъде реализирана на руския пазар и ще остане в рамките на ЕС. Точно за тези щети ще държа пред извънредния съвет на министрите страната ни да получи обезщетения", посочи Грудев.

В момента се проучват трети пазари за българските стоки, в които до момента нямаме традиции. Ще се работи за либерализиране на тези пазари - всички страни извън ЕС, включително и САЩ.

В отговор на западните санкции Москва обяви пълна забрана за внос на свинско месо, зеленчуци и плодове, птиче месо, риба, сирена, мляко и млечни продукти от страните членки на ЕС, Австралия, Канада, Норвегия и САЩ.

Грудев изрази надежда, че в рамките на този месец извънредният съвет на министрите на земеделието в ЕС ще бъде свикан, който да разгледа възможностите за компенсации във
връзка със спрения внос на храни в Русия от страните членки на ЕС.

От Европейската комисия вече предупредиха, че фермерите, пострадали от руските ограничителни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации.

Споделяне

Още от България