България ще иска от ЕК и компенсации за косвените щети от ембаргото срещу Русия

Щетите за България от ембаргото на Русия върху някои селскостопански стоки ще са между 5 и 10 млн. евро, съобщи служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев.

 

"По-сериозни са потенциалните щети, които биха настъпили. Тези косвени щети са свързани със земеделската продукция от целия европейски съюз, която няма да бъде реализирана на руския пазар и ще остане в рамките на ЕС. Точно за тези щети ще държа пред извънредния съвет на министрите страната ни да получи обезщетения", посочи Грудев.

В момента се проучват трети пазари за българските стоки, в които до момента нямаме традиции. Ще се работи за либерализиране на тези пазари - всички страни извън ЕС, включително и САЩ.

В отговор на западните санкции Москва обяви пълна забрана за внос на свинско месо, зеленчуци и плодове, птиче месо, риба, сирена, мляко и млечни продукти от страните членки на ЕС, Австралия, Канада, Норвегия и САЩ.

Грудев изрази надежда, че в рамките на този месец извънредният съвет на министрите на земеделието в ЕС ще бъде свикан, който да разгледа възможностите за компенсации във
връзка със спрения внос на храни в Русия от страните членки на ЕС.

От Европейската комисия вече предупредиха, че фермерите, пострадали от руските ограничителни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации.

Споделяне
Още от България

Успешна ли е стратегията на правителството за борба с коронавируса?