България ще иска от ЕС пари за превенцията на бруцелоза

България ще иска от ЕС пари за превенцията на бруцелоза

Българската страна ще постави пред Европейския съюз въпроса за евентуално съфинансиране с 1/2 от средствата за обезпечаване на Програмата за заболяването бруцелоза у нас. Това съобщи в понеделник генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев. Той ще вземе участие в започващото заседание на Постоянния ветеринарен комитет в Лисабон.

През последния месец и половина у нас бяха открити няколко огнища на заразното заболяване по дребния добитък, където си стигна до унищожаване на цели стада, включително имаше случаи на хора, разболели се от бруцелоза.

В Лисабон ще бъде обсъдена Стратегията за здравеопазване на животните 2007- 2013 г. на Европейската комисия, касаеща превенцията срещу заразните заболявания и подобряването на ефективността на системите за мониторинг и надзор на тези заболявания. Компенсациите, които се дават за унищожени животни при възникнало огнище и въпросът дали част от тях да са за сметка на асоциациите и застрахователните компании, ще са също сред дискутираните теми.

Възможно е да се създадат европейски и национални фондове с цел поемане разходите по мерките за биосигурност на животновъдните обекти и движението на стоки от животински произход за трети страни, включително и Русия.

Програмата на заседанието включва и определяне на приоритетните болести: луда крава, шап, птичи грип и класическа чума по свинете, както и анализиране на обстановката в Англия и Турция относно заболяването шап.

Споделяне

Още от България