България ще иска от "Газпром" още отстъпки

Ще има парламентарен дебат за националната позиция, преговорите за цената на газа тепърва предстоят

България ще иска допълнителни отстъпки от "Газпром" по отношение на договорите му с българските държавни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" като част от споразумението между руския газов монополист и Европейската комисия за прекратяване на антимонополното дело и избягването на многомилиардна глоба заради злоупотреба с господстващо положение. Разширяването на вече обявените от "Газпром" ангажименти е свързано основно с гарантирането на приходите от транзита на руски природен газ през българска територия. Предоговарянето на цените ще е на по-далечен етап, а националната позиция ще бъде формирана в рамките на парламентарен дебат.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Николай Павлов след среща по позицията на България за ангажиментите на руския концерн, проведена в понеделник при служебния премиер Огнян Герджиков. В нея участваха още очакваният бъдещ министър-председател Бойко Борисов, депутатите от ГЕРБ Теменужка Петкова и Делян Добрев, които бяха енергийни министри в предишните две правителства на ГЕРБ, и говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков.

На 13 март Еврокомисията обяви, че "Газпром" е поел ангажименти да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, да разреши на държавите да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура.

Засегнатите осем държави получиха седем седмици да представят своите становища по предложенията на руснаците. Формално срокът изтича на 4 май, но Николай Павлов заяви, че срокът не е преклузивен, подлежи на надграждане и при нужда може да се иска удължаването му.

Може да искаме удължаване на срока за позиция

Газовият доставчик "Булгаргаз" и газовият оператор "Булгартрансгаз", които са дъщерни на държавния "Български енергиен холдинг", са готови със своите становища по казуса с предложенията на "Газпром" за промяна на договорите за доставка на газ, заяви енергийният министър. Те обаче имат нужда от допълнителни разяснения по ангажиментите на "Газпром" и затова до края на деня в понеделник ще внесат в Европейската комисия своите въпроси по темата, каза Николай Павлов.

"Чакаме отговор. Ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока", посочи той. По думите му има доста неясноти по някои от предложените ангажименти. Конкретно кои са те не беше посочено, но се подразбра от изявлението, че са свързани с транзита на руския газ и точките, от които ще се внася суровината у нас.

Както е известно, Русия иска да затвори след 2019 г. украинския маршрут за доставка на газ до Балканите като го замени с "Турски поток" по дъното на Черно море и през Турция.

Част от ангажиментите на "Газпром" са факт за България

По думите на Павлов, България иска разширяване на ангажиментите на "Газпром", "за да можем да защитим интереса на дружествата и на държавата". Той определи като позитивно предложенията на руския монополист и допълни, че част от тях вече са факт за българския договор. Например "Булгаргаз" няма забрана за реекспорт на руския газ, доставян за нуждите на България. Освен това от юли 2016 г. в споразумение с Гърция и "Газпром" има междусистемна свързаност, но проблемът е, че са краткосрочни и трябва да се преподписван. В хода на новите преговори с "Газпром" целта е този въпрос да се уреди дългосрочно, каза Николай Павлов. Делян Добрев допълни, че благодарение на тези споразумения множество търговци внасят природен газ, но количествата са много малки, тъй като цената на тръбния газ на "Газпром" е по-ниска. Павлов посочи, че въпросът с отказа на "Газпром" от претенции към български контрагенти по отношение на "Южен поток", е бил уреден още с подписването на окончателното инвестиционно решение за газопровода през 2012 г.

В отговор на въпрос енергийният министър уточни, че за да се стигне до договаряне на нова цена на синьото гориво, трябва да се извърви пътя за представяне на коментари, разглеждане на правни основания и чак след това има десетседмичен срок за предоговаряне на контракта.

Все още не предоговаряме цени

Делян Добрев също изтъкна, че в сегашната процедура се говори за клаузи в договорите, а не за нови цени. Ако има нови преговори, те ще бъдат на по-късен етап, заяви той.

"Ще инициирам изслушване в парламента, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарни групи да бъдат запознати и да има общо становище. До края на седмицата ще бъдат подложени на дебат всички предложения", каза още служебният енергиен министър.

Предшественичката му Теменужка Петкова също отбеляза важността на консолидирането около единната позиция на България по темата. Тя посочи, че страната е важно да запази позицията на България като транзитен център и максимално да се защитят интересите ни чрез възможността за последващи преговори с "Газпром" и предоговаряне на по-добри условия и цени, свързани с доставката на природен газ.

Тя определи срещата като много ползотворна. "Всички ние разбираме колко е важно да се обединим около единната позиция на България по отношение на този изключително важен въпрос. За нас е важно да запазим позициите на България като транзитен център и да защитим в максимална степен интересите на страната, посредством възможността за последващи преговори с "Газпром" и предоговаряне на много по-добри условия и много по-добри цени, свързани с доставката на природен газ", допълни Теменужка Петкова. Тя адмирира парламентарен дебат за обща позиция, но уточни, че темата по никакъв начин не трябва да се политизира от политическите партии.

"Трябва да сме консолидирани, да сме обединени и единни в позицията си, имайки в предвид и това, че съвсем скоро ЕК ще излезе с решение, свързано с делото, което се води срещу "Булгаргаз“, "Булгартрансгаз“ и БЕХ във връзка със сигнала, депозиран през 2011 година по отношение претенции за нарушение на монополно положение от страна на трите държавни дружества", заяви тя.

Трайчо Трайков коментира, че бъдещ дебат по темата в Народното събрание ще позволи на по-широка експертна общност да се включи с вижданията си по българската позиция, която по трябва да защити три стратегически цели - свързана с цените, със свободата и гъвкавостта на пазара и с мястото на България като център на транзитни потоци. Останалото са технически детайли и политическа воля и умение за защита на българската позиция, коментира Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?