България ще използва форум на СЗО да постави въпроса за СПИН - заразата в детската болница в Бенгази

След потвърждението от Либия, че текстът на речта на либийския лидер Муамар Кадафи пред форума по проблемите на СПИН в Абуджа, който има Министерството на външните работи /МВнР/ е автентичен, българската оценка за опасност от евентуално политизиране на процеса срещу медиците ни в Либия не се променя. Тя само се потвърждава. Това каза днес пред журналисти в Министерския съвет заместник-министърът на външните работи Марин Райков.

В специално изявление след срещата си с арабските посланици у нас в понеделник външният министър Надежда Михайлова заяви, че страната ни няма да приеме решение на либийския съд без независими медицински експертизи и ще считаме, че върху съда е имало политически натиск и предварителна нагласа за изхода от процеса.

На въпрос дали българската страна е имала контакти с либийски политици от миналия четвъртък /когато Райков се срещна с посланика на Либия у нас/ досега, Райков отговори: "Ние предприемаме всички необходими стъпки, но нашите дипломатически ходове, свързани с делото, не могат да бъдат публичен факт, защото това ще повлияе негативно върху тяхната ефективност".

На предстоящия от 14 до 22 май форум на Световната здравна организация /СЗО/ в Женева българската делегация ще постави въпроса за СПИН в контекста на случая в Бенгази. Това реши днес правителството по предложение на министъра на външните работи Надежда Михайлова.

Българската делегация ще се води от Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването.

Шестима български медици са обвинени за заразяване на 393 либийски деца със СПИН през 1998 година в Бенгази и очакват процес в Триполи. В реч на либийския лидер Муамар Кадафи пред форума по проблемите на СПИН в Абуджа миналата седмица бе отправено обвинение, че медицинските сестри от болницата в Бенгази са извършвали експерименти, поръчани от ЦРУ и израелските тайни служби. Българската оценка на тези твърдения е, че има опасност от евентуално политизиране на процеса.

Бившият съветски разузнавач Виктор Суворов заяви вчера в интервю за "Свободна Европа", че КГБ е разработило теорията, че СПИН-ът е измислен от ЦРУ и американците. Това, което говори Кадафи за българските медици, е изгодно най-вече за Москва, според Суворов.

Още от България