България ще изпрати 110 военни в новата мисия на НАТО в Афганистан

България прекратява участието си в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан в края на годината, но от 1 ноември ще се включи с до 110
военнослужещи в новата мисия на НАТО в страната - "Решителна подкрепа". Решение за това ще вземе правителството на утрешното си заседание, съобщи пресслужбата на кабинета.

"Решителна подкрепа" е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за развитие на афганистанските държавни институции и за подкрепа на
национални сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Намерението за провеждане на нова, небойна мисия на НАТО в Афганистан, беше обявено на Срещата на върха на Алианса през май 2012 г. в Чикаго.

Нейната цел е да бъдат изградени надеждни афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за сигурността на населението на цялата територия на страната и да запазят постигнатото от ISAF след края на изтеглянето.

Споделяне

Още от България