България ще купи 180 000 ваксини срещу новия грип

Пандемичният комитет за новия грип е взел решение да бъдат закупени ваксини за 180 000 души. Така ще могат да бъдат обхванати 10% от рисковите групи в България. Това каза на пресконференция след заседание на комитета министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Определени за групи с висок пандемичен риск са децата над 6 месеца с хронични заболявания, бременните жени, възрастните, които страдат от заболявания на бъбреците, диабет и др, здравните работници.

Имунизациите могат да започнат най-рано в началото на следващата година.

Взето е и решение как да се действа при условия на пандемия в страната. Всички министерства трябва да подготвят планове за функциониране при отсъствие на над 30% от персонала им. Това е и най-песимистичната прогноза според комитета – за заболеваемост от грипа на 30% от населението. Ще бъдат разработени и информационни материали, които ще бъдат разпространени във ведомствата и сред населението.

"От всички изследвани до сега в Националната референтна лаборатория 749 проби от болни хора и хора, контактували с тях, положителни за новия грипен вирус са 129 или 17.2 на сто. Това означава, че България не се отличава по разпространението на новия грипен вирус от другите страни в Европа и от останалия свят", каза националният консултант по вирусни заболявания доц. Мира Кожухарова.

В Министерството на отбраната срещу новия грип ще бъдат имунизирани летателният, плавателният състав и хора, които дават денонощни дежурства. В МВР ще бъдат имунизирани служители от Гранична полиция и жандармерията. Ваксинирани ще бъдат и служители в здравните заведения. Ваксините ще бъдат предоставени на съответните ведомства, а за останалите рискови групи те ще бъдат доставени в здравните инспекции по места и чрез личните лекари.

Не се предвижда ваксината срещу новия грип да бъде продавана в аптечната мрежа, защото такава е политиката на фирмите, които са регистрирали препаратите, посочи Кожухарова.

Освен това ще бъдат купени 200 000 броя от препаратите "Тамифлу” и "Реленца” за осигуряване на резерва, защото част от наличните препарати са вече изразходвани. Ще бъдат закупени консумативи и материали за диагностика за Националната референтна лаборатория.

Споделяне

Още от България