България ще купува нови изтребители, дотогава Полша ще ремонтира старите МиГ -ове

Изтребител МиГ 29.

Правителството даде мандат на военния министър Николай Ненчев да започне преговори за покупката на нов тип изтребители за българската военна авиация, а докато това се случи, страната ще разчита на сегашните МиГ-29, които трябва да бъдат ремонтирани от Полша.

Военният министър Николай Ненчев съобщи след правителственото заседание в сряда, че ще се водят разговори за нови или "втора ръка" изтребители, като от думите му стана ясно, че се е фокусирал върху изтребители F-16. Кабинетът обаче не е дал никаква финансова или техническа рамка на проекта, като няма и поставен срок за реализирането му.

Решението изглежда като благоприятна, но все още несигурна развръзка на многомесечната драма със старите руски машини, които България може да използва до средата на 2016 г.

Паралелно с преговорите за нови машини Полша ще ремонтира сегашните МиГ -29, като ще се проучва и възможността за съвместна охрана на въздушното ни пространство с друга страна членка на НАТО, ако има подобна необходимост.

Борисов: След "2-3 години, когато имаме повече пари, ще превъоръжим авиацията"

Премиерът Бойко Борисов, който многократно повтори, че закупуването на изтребител е скъпо начинание и не му е приоритет, в сряда лаконично заяви, че след "две-три години, когато имаме повече пари, ще превъоръжим авиацията".

Този срок звучи доста по-оптимистично от предишния му коментар по темата, че ще можем да си позволим ескадрила нови изтребители след 15 години.

Досега премиерът се оправдаваше с приоритетните социални разходи, а сега към тях добави и това, че "над 3.6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ".

Сделката за нови изтребители се подготвя от години и от различни правителства, но заради високата цена и тежките преговори досега остава само в бъдеще време.

Полша е дала много изгодни условия за ремонта на руските МиГ-29

"Не сме притиснати от обстоятелствата на този етап, тъй като решихме под една или друга форма въпроса с ремонта на МиГ-29 и ще имаме възможност във времето да обмислим много добре нашите действия и да преценим кога и с кого да разговаряме", коментира министър Ненчев.

Той посочи, че България ще подпише с Полша споразумение за ремонта на руските МиГ-ове още този месец или най-късно следващия.

"Предложението, което получихме, е изключително изгодно за нас във всяко отношение", отбеляза министърът.

Сумата е значително по-ниска от офертата, която ни беше предложена от руската страна, допълни той.

Ненчев обясни, че освен двигателите се предвижда промяна и на цялата авионика според натовските стандарти, за да можем да извършваме съвместен еър полисинг (Air Policing)".

"Ще получим първоначално два или четири отремонтирани техни двигатели, които ще използваме дотогава, докато е необходимо, след което ще възложим отремонтирането вероятно на 10 или 12 двигатели", обясни Ненчев.

В отговор на въпрос той каза, че поляците са изявили готовност и за съвместна охрана на въздушното пространство.

Ненчев отказа да коментира твърденията на Русия, че Полша няма лиценз да ремонтира българските изтребители.

"Този въпрос ще го зададете на полската страна, тя поема всички ангажименти", каза Николай Ненчев.

Търсят се "втора ръка" изтребители от Гърция, Белгия и Холандия

Ненчев съобщи, че има няколко възможности за придобиване на нов тип изтребител от други държави. Става въпрос за самолети F-16, като в тази посока ще се водят разговори с Гърция, Белгия, Холандия и други страни.

Гърция, например, има повече от 300 изтребители. По време на първия кабинет "Борисов" България бе близо до сделка с Португалия за стари F- 16, но в крайна сметка не успя да сключи договор и от това се възползваха румънците. Португалия разполага с още машини и вероятно ще се търсят разговори и с нея.

"Всички възможности са отворени. Те очевидно предлагат F-16 и те са в списъка, който е изпратен до мен, но това не изключва възможността да водим разговори и с производители. Въпросът е отворен", каза Ненчев.

На масата е и опцията САЩ да ни предоставят безплатно F-16, но България ще трябва сама да ги модернизира, да закупи въоръжение за тях и наземни системи. Отделно има възможност и за закупуването на нови изтребители, но България трудно би могла да си позволи нещо повече от шведските "Грипен" заради непосилните цени.

"Приветстваме решението на правителството да работи за модернизацията на българските военновъздушните сили", коментира Даниел Боестад, вицепрезидент в Сааб, отговарящ за "Грипен“. По думите му Швеция остава ангажирана и очаква прозрачен процес на придобиване на изтребители. "Пакетът за многоцелевия изтребител "Грипен“ може да включва гъвкаво финансово решение, отговарящо на нуждите на българското правителство“, допълни той.

Проектът за придобиване на нов изтребител е най-скъпият в модернизацията на армията и се очаква да излезе над 1 млрд. лева и да се изплаща разсрочено. Приемането на машините ще доведе до още значителни разходи заради скъпата им експлоатация. От старта на процедурата по сделката до въвеждането в експлоатация на машините ще минат поне 3 години.

Докато тече ремонтът на МиГ-овете и търсенето на нови машини пък, ще се проучи и възможността за съвместна охрана на въздушното ни пространство с друга страна членка на НАТО. Така ще бъде гарантирано, че няма да се допусне унизителната ситуация, ако възникнат някакви промени, НАТО сама да прецени кой ще пази българско небе.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?