България ще купува от всички договорени в ЕС ваксини срещу Covid-19

Кабинетът очаква да получи 13 млн. дози срещу половин милиард лева и се опасява, че са прекалено много

България ще купува от всички договорени в ЕС ваксини срещу Covid-19

България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу Covid-19. Това беше потвърдено на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството е приело решение за участие на страната ни в преговори за покупка от поредния договор – този с компанията "Johnson&Johnson", съобщиха от правителствената пресслужба. Това е промяна спрямо досега обявените намерения на кабинета, тъй като на няколко пъти, включително и вчера здравният министър Костадин Ангелов каза, че сме проявили интерес към 3 от 6 ваксини по общоевропейската инициатива.

По-рано здравният министър беше съобщил, че страната ни се отказва от поръчка на ваксини, които изискват съхранение при температури от -70 градуса заради сложната логистика около доставката им. Именно такава е ваксината на "Пфайзер" (Pfizer Inc.) и германската лаборатория "Бионтех" (BioNTech), за която преди два дни ЕК съобщи, че ще сключи договор. Преди това ЕК сключи три предварителни споразумения за доставка на възможни бъдещи ваксини с "Астра Зенека" (AstraZeneca), "Санофи" (Sanofi-GSK) и с "Янсен" (Janssen Pharmaceutica NV -  Johnson&Johnson  ), както и води успешни предварителни преговори с "Кюрвак" (CureVac) и "Модерна" (Moderna).

"Решението на кабинета е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователския сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу Covid-19. България, наред с останалите държави членки на ЕС, стана донор във фонда и участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес. Целта е българските граждани да имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност, като ваксината се предвижда да се поставя само по желание", посочва правителството.               

В рамките на заседанието Борисов е подчертал, че България участва във всички видове разработки като инвеститор, както абсолютно всички други европейски държави членки на ЕС – дисциплинирано, изпълнявайки указанията на ЕК. "За да имаме готовност по най-бързия начин, яви ли се ваксини да можем да я придобием, да я приложим. Затова днес реагираме светкавично", коментира Борисов. По думите му сумите, които се отделят за целта, са наистина изключително високи, не само за България, но и за всички държави членки, но най-важното е страната ни да има готовност за бърза реакция.  

Половин милиард за ваксини

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че към настоящия момент има 7 ваксини в напреднала фаза на разработка, като от тях всяка страна има квота за определени количества дози. За България определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева.

Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева. "Страната ще има изключително голям брой ваксини – 12-13 милиона ваксини", посочва Ангелов. Министърът на финансите Кирил Ананиев потвърди позицията на правителството, че по темата е необходима и санкцията на Народното събрание.  

Опасения, че ще получим твърде много ваксини

"Нямаме друг полезен ход освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС", е заявил от своя страна председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също изрази опасение, че страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев е изтъкнал, че на този етап ваксината изглежда единствения изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини – както антигенни, така и "живи" ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?