България ще може да ползва помощ от НАТО за охрана на небето си

БСП и ВМРО сравниха НАТО с турското робство и "предателството" към Бокова

България ще може да ползва помощ от НАТО за охрана на небето си

Парламентът прие окончателно възможността България да пази въздушното си пространство съвместно с други държави членки на НАТО въпреки съпротивата на част от опозицията и ръководството на бойната авиация. Това стана с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които дадоха широки възможности военното министерство да се възползва от способности, с които не разполага.

Съвместната охрана на небето ни бе препоръчана от НАТО, а се налага и заради тежкото състояние на българската бойна авиация, която разчита само на старите съветски машини МиГ 29.

С аргументи, стигащи до дружбата с Русия и турското робство, БСП се опита да блокира правителствения законопроект, предлагайки изрични текстове за задължително участие на български самолети в съвместния ер полисинг, който да се осъществява под българско ръководство, както и да не могат да участват изтребители на съседни държави или такива на страни, които не са едновременно в НАТО и ЕС (това изключва САЩ, Турция и Канада).

В крайна сметка парламентът прие доводите на военното министерство, че подобни текстове ще ограничат възможностите България да получи всеобхватна помощ от съюзниците си, и прие предложението му с 96 гласа "за", 34 "против" и 13 "въздържал се".

Гласуването мина в отсъствието на военния министър Николай Ненчев, който е в Амстердам за среща с колегите си от ЕС. Така защитата и аргументацията на предложението му бяха изнесени от депутати на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Противниците на възможността за съвместна охрана (БСП, ВМРО и Велизар Енчев от независимите) не коментираха по същество приетите текстове, а удавиха дебата в познати популистко – националистически клишета, напомнящи предишен парламентарен спор между БСП и "Атака" кой повече обича Русия.

ГЕРБ и РБ: Прикриване на проблемите и социализъм

България сама ще реши коя да бъде държавата, с която съвместно да охраняваме въздушното си пространство, заяви от трибуната депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на отбраната Валентин Радев (ГЕРБ).

"Тя няма да бъде Турция. От 12 години сме в НАТО, съюзници на България са САЩ, Германия, Франция, Гърция и Турция включително. Всички се оплакваме, че няма изтребителна авиация. Колеги отляво, не ми е удобно, като слушам тези ваши изказвания да не се сещате, че вие сте виновни за това. Над 4000 дни сте управлявали. Никой от вас не се сети да посочи проблемите, а днес обяснявате какво прави министерството", каза Раден.

Проблемът с окаяното състояние на авиацията е известен от години, но въпреки това няма реални стъпки за придобиването на нов тип боен самолет. За сметка на това при правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев (от 2001 до 2009 г.) бяха изхарчени стотици милиони лева за придобиването на товарни самолети и хеликоптери.

Валентин Радев посочи, че въздушното пространство е общо на НАТО и не е българско, румънско или турско.

"Не ние определяме правилата, а казваме на глас на нашите съюзници, че ако се наложи, и нашата авиация не може да охранява въздушното пространство, тогава с допълнителен договор да ни помогне", каза Радев.

Петър Славов от Реформаторския блок обвини социалистите в популизъм.

"Ние, в момента не обсъждаме членството на България в НАТО. Това решение е взето преди знаете колко години. Включително от лявата страна тогава е подкрепено. Тук се излиза и се припомнят някакви мантри от времето на комунизма. Апропо, да ви напомня, че този режим със закон е обявен за престъпен", каза Славов.

Предложенията на БСП и ВМРО за "забранителен списък"

Бившият външен министър Кристиан Вигенин (БСП) настоя в закона да се уточни, че опазването на въздушното пространство се осъществява от Българската армия съвместно с въоръжените сили на съюзнически държави, членуващи едновременно в НАТО и Европейския съюз. Колегите му от БСП и Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт пък предложиха изключение за съюзническите държави, с които България има държавна граница - тоест самолети на Румъния, Гърция и Турция да не могат да опазват въздушното пространство.

Развихрилите се истерии от последния месец да не би някой да ни отнеме "турското робство" накараха Министерството на отбраната в аванс да заяви, че няма да търси под никаква начин помощ от турска страна.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също припомни "страховете в българското общество": "Вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция, имайки предвид и политиката, която тази държава провежда - агресивната политика, която води към своите близкоизточни съседи, политиката, която води и към балканските държави, това предизвиква съвсем основателни страхове в българското общество."

По думите му предложението му с БСП за изключване на съседните ни държави е свързано и с "нещо, което само преди няколко дни предизвика оставката на министъра на образованието, една тема, по която българското общество е изключително чувствително".

Председателят на комисията по отбрана Михо Михов (АБВ) предупреди, че ако тези две предложения бъдат приети, се отваря вратата за дипломатически проблеми, и призова и да не се намесва народопсихологията.

Защо не може България да "командва" съвместната охрана

Обсъжданите от месеци законодателни промени срещат съпротива и от шефовете на Военновъздушните сили, които застъпват тезата на БСП, че целта е окончателното "приземяване" на българската бойна авиация. Ръководството на ВВС изрично настоя да се регламентира задължението България да участва в мисията "Air Policing" с бойна техника, а не просто с радари, системи за комуникации и летища.

Депутатът от БСП и бивш министър на отбраната в кабинета "Орешарски" Ангел Найденов предложи по време на дебата законопроектът да се допълни с изискване съвместните патрули да се извършват с водещото участие на формирования от Българската армия и допълнителна точка, която да дава тълкувания за водещо участие.

В Закона за отбраната обаче не може да се регламентира изрично, че България ще командва съвместната охрана, защото "Аir Policing" e мисия на НАТО, която се управлява от съответните командири и елементи от командната структура на Алианса.

Според експертите на Министерството на отбраната подобни поправка би регламентирала задължителен режим за приоритетно използване на български самолети, дори и в специфични случаи, в които съюзническите самолети биха реагирали много по-адекватно, с оглед по-разширените им оперативни способности, подготовка на летателния състав и потенциал за постигане на съюзнически сдържащ ефект.

Освен това според МО предложените текстове гарантират по-гъвкава и не толкова рестриктивна схема, в която Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон, който има най-цялостната информация, може да прецени коя реакция и използването на какви сили са най-адекватни.

Какви точно сили ще се използват в конкретна ситуация ще зависи от спецификата и сложността на конкретната мисия, метеорологичните условия, изискванията за продължителност на полета и възможности за дозареждане във въздуха, способности за директно управление от AWACS и предаване на криптирани гласови данни в реално време по Link-16 и други.

Това обаче са способности, с които нашите изтребители не разполагат.

След решението на парламента Николай Ненчев, който е в Амстердам за неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС, коментира, че решението е "крачка напред и България е по-надежден съюзник на НАТО". 

"Като министър на отбраната гарантирам, че българските летци ще имат още по-голяма възможност да усъвършенстват своите способности. Съвместната охрана на въздушното ни пространство с нашите съюзници ще бъде нова форма на доказване на професионалните умения. В голямото семейство на НАТО професионализмът означава сигурност, високи критерии и адекватност на съвременната тежка международна обстановка", заяви още Николай Ненчев, цитиран от пресцентъра на МО. 

Членството в НАТО като турското робство

"С това, което прие парламентът днес, доказа, че България може да бъде всякаква, но не и българска, може да идва всеки, който иска да ни пази, в това число и хора, които имат традиция от пет века да го правят", заяви Таско Ерменков от БСП след гласуването.

Промяната в закона е част от един голям план – унищожаването на националното ни самосъзнание, коментира Атанас Зафиров от БСП: "Българинът е уплашен, за работата си, за имуществото си, за бъдещето на своите деца. Сега вие добавихте още един страх – за свободата на националния суверенитет."

По думите му в съвременния свят терминът "съюзници" е най-нетраен.

Георги Божинова от БСП пък реши да използва момента, за да постави въпроса за номинирането на Ирина Бокова за шеф на ООН, предупреждавайки, че може да изпуснем шанса си българка да оглави организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?