България ще настоява за добросъседски договор с Македония

България ще продължи да отстоява необходимостта за подписване на договор за добросъседство и сътрудничество и това ще бъде основен приоритет на страната ни. Това обяви премиерът Бойко Борисов на въпрос от депутата от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин за политиката на България към Македония.

Преди две години Борисов в първия си мандат като министър-председател беше сформирал работна група от историци от Българската академия на науките (БАН), която да изгради концепция "Добросъседство с Македония".

"Договорът не представлява никакви допълни искания към Македония и ще придаде правно-задължителна сила на политическата договореност", припомни Борисов в петък и добави, че в рамките на програмния период 2007-2013 г. двете държави успешно са си сътрудничели по програмата за Трансграничното сътрудничество, съфинансирана от инструмента за присъединителната помощ.

По думите му единствено европейската интеграция на страните от региона ще спомогне за утвърждаване на мира и стабилността на страните в Югоизточна Европа, като в този процес ще отстояваме правата и интересите на българските общности в тази държава. "Това далеч не означава, че България не отдава нужното значение за двустранните контакти с всяка една от съседните ни страни", каза още премиерът.

Според него България е обявила готовност да обсъжда и оказва експертна помощ по конкретни въпроси, свързани с опита на страната, за да успее Македония да постигне напредък в кандидатстването си за членство в Европейския съюз и НАТО.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?