България ще одобри Римската декларация

България ще одобри Римската декларация

България ще одобри проектодекларацията по случай 60-ата годишнина от създаването на Европейския съюз (ЕС), която ще бъде обсъдена на срещата на европейските лидери в Рим по-късно тази седмица, съобщиха от правителствената пресслужба.

Декларацията трябва да определи новия дневен ред на ЕС след излизането на Великобритания.

Документът е структуриран в три раздела - кратък преглед на ценностите и историческите постижения на ЕС, изложение на основните предизвикателства в момента и дневен ред на ЕС в бъдеще с формулирани четири приоритета: Европа на сигурност и безопасност, просперираща и устойчива Европа, социална Европа и по-силна Европа на световната сцена.

"България е удовлетворена, че съгласуваният в предварителен порядък текст потвърждава единството и релевантността на европейския проект и включва кохезията и като принцип, и като инструмент на ЕС", посочват от Министерския съвет.

Според правителството кохезията се посочва експлицитно в два от четирите приоритета, което напълно съответства на българските позиции.

Затова правителството предлага на президента Румен Радев да участва в срещата и да подпише Римската декларация.

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от ЕС ще се срещнат в 27-членен формат в залата на Хорациите и Куриациите в сградата на Капитолия, където е подписано историческото споразумение (всъщност споразуменията са две: икономическо и ядрено). Това ще стане в отсъствието на британския премиер Тереза Мей, която реши да задейства процедурата по отделяне на страната ѝ от европейския блок четири дни след датата на годишнината.

В тържествена декларация 27-те ще заявят, "че са решени да направят съюза по-силен и по-устойчив чрез по-голяма сплотеност и солидарност" помежду им. Това ще е "неделим съюз" в отговор на Брекзита.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?