България ще печели между $250 и 400 млн. от "Южен поток"

България ще печели между $250 и 400 млн. от "Южен поток"

Между 250 и 400 млн. долара годишно ще може да печели България от транзитни такси от газопровода "Южен поток", прогнозира министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в понеделник пред БНР.

Споразумението за строежа на паралелната на "Син поток" тръба по дъното на Черно море, която ще доставя синьо гориво от Русия за Италия и ще минава през България, бе подписано в събота  между "Газпром" и ЕНИ. Проектът е на стойност 5 млрд.долара и се очаква реализацията да приключи за три години.

Става въпрос за преноса на 30 млрд. куб. м прероден  газ годишно, каза министърът в оставка. Тези количества поставят България в съвсем друга категория – на стратегически партньор на Европа и на Русия, коментира той и допълни, че ще има възможност и част от транзитираните количества да се използва за нуждите на страната.

Трасето на "Южен поток" ще тръгва от  руското крайбрежие – село Изобильное, вероятно до Галата, където "Мелроуз Рисорсиз" разработва находището, за да не се правят нови трасета, допълни Овчаров. След това по Северната или по Южната дъга ще се влиза на сръбска или на гръцка територия, каза още той.

Известният по-рано като "Син поток-2" проект бе използван от Овчаров в преговорите с "Газпром" по исканата от тях промяна в ценообразуването на доставяния природен газ за страната и транзитирането му, която стана факт през декември 2006 г.

Тогава Овчаров обясняваше, че ако не се съгласим, страната ни отново може да бъде заобиколена от транспортните схеми за доставка на руския газ в Европа, както това е станало преди години със "Син поток".

Тепърва предстои уточняването на подробностите по реализацията на проекта каза на Овчаров и попитан кой ще води тези преговори след като той е в оставка, енергийният министър посочи, че "макар и в оставка, министърът си е министър".

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?