България ще плати 2 млрд. лева за изтребителите наведнъж

Липсата на инфраструктура ще оскъпи сделката

Владислав Горанов, сн. БГНЕС, архив

България ще изплати изтребителите F-16 Block-70 наведнъж, а не разсрочено, както се надяваше досега правителството. Финансовият министър Владислав Горанов каза в петък, че "вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане".

"Държавата може да си позволи да плати наведнъж новите изтребители", добави той.

Източници на Меdiapool oбясниха, че липсата на кредитна история със САЩ, не позволява на България да очаква големи отстъпки при схемата за изплащането на машините. Въпреки това в преговорите се обсъждаше вариант с държавен заем.

"Със сигурност военните проекти са скъпо за нас усилие. Това, което съм убеден, е, че Ф-16 блок 70 е най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента. 2 милиарда са доста пари, но след като това е приоритет, след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено“, каза Горанов.

Ако изтребителите бъдат платени тази година, не е изключено да се наложи актуализация на бюджета. Към момента бюджетният излишък е около 3 млрд. лева.

Американците сложиха таван на сделката от близо 3 млрд. лева, но военното министерство съобщи, че очаква конкретна оферта от около 2.1 млрд. лева. Източници от военното министерство твърдят, че има възможност при преговорите след това цената да падне още малко.

За да се случи това обаче, ще трябва да се "реже" от предвиденото оборудване и въоръжение, което и на този етап е скромно. Съществува и опция част от съпътстващата техника да бъде купена на следващ етап.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче към момента е категоричен, че няма да се допусне намаляване на цената за сметка на способностите на самолетите. Преди ден той все пак допусна и 25% възможност сделката да не се осъществи.

В петък Каракачанов отново обясни, че са възможни "разумни компромиси" при орязването на поръчката и потвърди, че разходите за българската страна при сделката може да се окажат по-високи в сравнение на поръчките за други страни, тъй като ще се наложи да бъде изградена инфраструктура за новите машини, с каквато други страни вече разполагат.

МО очаква, ако България на по-късен етап закупи още 8 изтребители, какъвто е проектът, да получи по-добри условия от сегашните. Подобни сигнали вече дойдоха от фирмата производител "Локхийд Мартин".

Българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева, но с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването.

Българското правителство твърди, че това са параметрите, за които ще настоява и не се търси сделка на всяка цена.

Изборът на САЩ и "Локхийд Мартин" бе остро атакуван от БСП и президента Румен Радев, а евентуална сделка трябва да мине отново през НС. За да я прокара, ГЕРБ отново ще трябва да разчита на ДПС. 

Споделяне

Още по темата

Още от България