България ще подчини газовите си планове на "Турски поток"

Няма да се прави руска тръба до Варна, обяви шефът на енергийната комисия Делян Добрев

България ще подчини газовите си планове на "Турски поток"

България не обсъжда с "Газпром" вариант, при който тръба от Русия ще достига до газовия хъб във Варна.

Това заяви пред БНР в неделя председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

От думите му стана ясно, че засега страната ще съобрази плановете за развитие на газопреносната си мрежа с изграждането на "Турски поток".

За разлика от проваления проект "Южен поток" в неделя Европейската комисия съобщи, че задвижи проекта "Северен поток 2".

В началото на месеца енергийният министър Теменужка Петкова и шефът на "Газпром" Алексей Милер подписаха пътна карта, според която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, като се отчитат правилата на ЕС.

"Ние търсим възможност да развиваме нашата газопреносна система, като транзитираме по-големи количества газ, без да използваме за тази цел газопровода "Южен поток", защото знаете, че той имаше три основни колизии с трети енергиен пакет на Европейската комисия и към този момент няма как да отговори, тоест няма как съгласно европейските правила една тръба, резервирана изключително за производител на газ, който участва в изграждането ѝ и който сам решава каква норма на възвращаемост да носи тази тръба, да излезе на европейския бряг, в случая на българския", посочи Добрев пред националното радио.

По думите му засега се търсят варианти, след като бъде изградено трасето на "Турски поток", България да развие газопреносната си мрежа, за да може да доставя до други страни излишните количества газ от Турция.

"По-скоро се съобразяваме с изграждащите се вече газопроводи, за да запазим ролята на България в страна, която транзитира газ", каза още Добрев. По думите му не става въпрос за нови газопроводи като "Южен поток" и "Набуко", а по-скоро за развитие на съществуващата мрежа на "Булгартрансгаз".

От изявлението на Добрев се разбра, че евентуално разклонение на "Турски поток" към Варна не би отговаряло на правилата за конкуренция на ЕК.

"Много трудно тя би отговорила на европейските изисквания. Спомняте си какви бяха проблемите с "Южен поток". Същите проблеми ще се пренесат върху която и да е тръба, която излезе директно на европейския бряг, защото едно от основните европейски изисквания беше, че производителят на газ не може да участва в строителството на газова инфраструктура, на транзитни газопроводи, защото той е в естествен конфликт на интереси, тоест ще предотвратява други доставчици на газ да използват тази транспортна инфраструктура", посочи Добрев.

Според депутата обаче, ако синьото гориво преминава по "Турски поток", а България използва националната си газопреносна мрежа, тази схема ще е в съзвучие в европейските правила, защото "Булгартрансгаз" е независим преносен оператор, неговата такса се определя от регулатора и той дава достъп на всеки, които иска да транзитира газ по тръбите си.

По отношение на АЕЦ "Белене" Делян Добрев коментира, че още през 2016 г. е трябвало да се започне процедурата по приватизация на проекта с изискване евентуалният инвеститор да плати вложенията на държавата в момента в размер на 3 млрд. лв.

Ако вариантът с приватизацията пропадне, депутатът твърди, че остават други две опции – изграждане на допълнителни блокове на АЕЦ "Козлодуй" или продажба на оборудването.

Споделяне

Още по темата

Още от България