България ще получи 4.7 млрд.евро за първите три години в ЕС

Заедно с допълнително договорените вчера 240 млн.евро за външните граници и подкрепа на бюджета, през първите три години на членството си България ще получи около 4.7 млрд.евро. Средствата са разпределени в няколко основни позиции, като две от тях поемат около 80% от всички пари, уточни зам.финансовият министър Любомир Дацов в предаването "Бизнеспул" на радио "Нова Европа" и Mediapool.bg.

За селското стопанство - директните плащания и развитието на регионите, са предвидени около 1.6 млрд.евро. Средствата за структурни мерки, които идват от структурните и кохезионните фондове на ЕС, са 2.3 млрд., а средствата за вътрешни политики, включително за охрана на външните за Шенген граници и за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", са 620 млн.евро. Бюджетните компенсации са около 130 млн.евро.

Зам.финансовият министър предупреди, че само средствата за общата селскостопанска политика на ЕС - тоест парите за субсидии на фермерите и за пазарна намеса, които са около 820 млн.евро са първите три години, се дават директно на фермерите и не са свързани с условия.

Всички останали средства ще се разпределят срещу одобрени проекти и ако централната и местната администрации, както и бизнеса и неправителствените организации не са готови, съществува риск да загубим парите, коментира Дацов. По думите му, правителството работи в посока да намали до минимум този риск.

Според него няма опасност през 2007 г. България да не успее да осигури задължителното съфинансиране от бюджета за проектите, по които се отпускат евросредства. "За разлика от много други страни, България още преди 1-2 години започна да преструктурира своя бюджет, за да отрази бъдещото въздействие на тези средства и да предприеме мерки. Преструктурираме разходите си, за да могат да се освободят средства. Смятам, че ще сме готови", каза Дацов.

По думите му, според предварителните изчисления в бюджет 2007 ще има дефицит, но за много кратък период.

Няма как да не съм доволен от договорените средства, защото България става най-големият получател на средства от европейски фондове, сравнено с брутния вътрешен продукт на страната, коментира финансовият министър Милен Велчев, който във вторник откри семинар за структурните фондове на ЕС и присъединяването, организиран от две дирекции на Европейската комисия - "Разширяване" и "регионална политика".

Още от България