България ще получи по най-бърз начин 108-те милиона от ЕС за бежанците

България ще получи по най-бърз начин 108-те милиона от ЕС за бежанците

България ще получи по най-бързия начин договорените 108 млн. евро за спряване с миграционния натиск, а решението за предоставянето на останалите 52 млн. евро до исканите от правителството средства ще бъде взето също в кратко време. Това стана ясно от думите на Тове Ернст, говорителка на Европейската комисия пред журналисти в Брюксел във вторник.

За отпускането на парите съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата на върха в Братислава миналата седмица.

Ернст не пожела да се ангажира в какъв срок ще бъдат преведени средствата, но уточни, че 108-те млн. евро са по линия на спешните мерки от фондовете за вътрешната сигурност и бежанците. Остатъкът ще е за дългосрочни мерки, но какви ще са те не стана ясно.

Първите пари се отпускат за закупуване на техника като джипове за обход на границата за системи за видеонаблюдение и термовизуализация, но не и за построяването на оградата.

Една пета от средствата са предназначени за изграждане на центрове за бежанци, но колко на брой и къде ще са те решава българското правителство.

Ернст уточни, че за 108-те милиона евро скоростно са били подадени апликациите и миналия петък са били одобрени. За другите средства се очакват заявленията.

От Европейската комисия коментираха, че не се намалят парите за кохезионната политика за сметка на мигрантите, каквито информации се появиха. Повишаването на средствата за бежанците е договорено отдавна, като целта на Брюксел е те да достигнат 15 млрд. евро до 2020 г. като се осигурят от буфери.

Действителното свиване на средствата от кохезионните фондове за догодина не е заради бежанците, а защото в бюджета за 2016 г. са извършени по-малко плащания, което от своя страна се отразява върху планираните за идната година средства, тъй като те са взаимосвързани. Разминавания между обещаните и реално платените средства се получават постоянно заради неритмичното придвижване на проектите, но драмата с това е по-скоро медийна, стана ясно от думите на представител на Европейската комисия.

Засега е ясно, че за стартиращата в началото на октомври обща европейска гранична полиция са планирани 2.55 млрд. евро. Още 1.4 млрд. евро са предвидени за страните в конфликт - за хуманитарна помощ и възстановяване на икономиките им.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?